Шумахер, Алонсо, Бриаторе и Валентино Роси с офшорни сметки в HSBC

Някои от най-големите звезди на моторните спортове се оказаха участници в скандала

Sportinglife
Sportinglife 16:40 ч., 09 Фер 2015
0
1483

Някои от най-големите звезди на моторните спортове се оказаха участници в скандала с офшорните сметки и компании на банката HSBC, която е разследвана за това, че е съветвала своите клиенти как да избегнат плащането на данъци.

Изтеклите над 60 000 документа за над 100 000 клиенти на HSBC показват, че банката е прехвърлила над 180 милиарда евро към офшорни компании в Панама и Вирджинските острови в периода между 2005 и 2007 година.

В списъка намериха място бившите световни шампиони във Формула 1 Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо, бившият шеф на тима на Renault Флавио Бриаторе, финландският пилот Хейки Ковалайнен и звездата от MotoGP Валентино Роси.

Все още няма информация за офшорните транзакции на Михаел Шумахер, който от години живее в Швейцария, а сега се възстановява от ски инцидента в края на 2013, след който изкара половин година в кома.

За другите клиенти на HSBC обаче данните са впечатляващи.

Между 2006 и 2007 година Алонсо е имал четири сметки в банката, през които са преминали малко над 42 милиона долара. Двукратният световен шампион във Формула 1 живя в Швейцария между 2006 и 2010 година, а след това се върна в Испания, за да е по-близо до семейството и приятелите си.

„Страхотно е, че отново съм си у дома – заяви тогава Алонсо. – Щастлив, че ще плащам данъците си в Испания. Не съм беден, но да кажем, че сега няма да съм толкова богат, колкото преди.”

Алонсо е станал клиент на HSBC през 2002 година, а клиентското му досие носи името MAFDAF 851, като в началото сметката е била на името му Фернандо Алонсо Диас.

Мениджърът на Алонсо Луис Гарсия Абад заяви, че клиентът му плаща данъци в различни държави от 2001 година насам, както и че „Алонсо винаги е декларирал тези сметки и инвестиции във всяка една държава”. Абад допълни, че докато Фернандо е живеел в Швейцария, за финансите му са се грижили различни швейцарски банки. Абад допълни, че Алонсо е прехвърлил в Испания по-голямата част от парите си, след като се е върнал в родината си, а авоарите, които са останали в Швайцария винаги са били декларирани.

Доста по-сложна е схемата при Бриаторе. Италианецът е имал или е бил свързан с 9 клиентски сметки в HSBC, част от които са на компании, зад които стои той или са официално негови. Тези девет сметки са били свързани с още 38 сметки, през които за периода 2006-2007 година са преминали 73 милиона долара.

Адвокатът на Бриаторе Филип Оукра обясни, че някои от тези сметки са открити преди повече от 10 години, както и че „г-н Бриаторе не може да потвърди или отрече подробностите” по изтеклата информация за сметките в HSBC. В допълнение той заяви, че Бриаторе не е нарушил по никакъв начин законите, а организацията, разследваща банковия скандал ICIJ допълни, че пет от тези сметки са били активни и през 2008 година.

Най-скромно е участието на бившия пилот от Формула 1 Хейки Ковалайнен – финландецът е имал една сметка, свързана с още три, през която са преминали малко над 130 000 долара. През този период мениджър на Хейки беше Бриаторе и се предполага, че преводът на тези пари е дошъл точно от някоя от компаниите на италианеца през 2006, когато пилотът е станал клиент на HSBC.

Легендата на мотоциклетния спорт Валентино Роси е станал клиент на банката през 2003 година. Той е имал две сметки под името Kikiki 62, през които за периода 2006-2007 година са преминали 23,9 милиона долара.

Адвокатът на Роси обяви, че клиентът му е „уредил” данъчните си задължения в Италия и е платил около 30 милиона евро данъци, с което е изчистил данъчното си досие и допълни, че тук влизат и задълженията по парите, които са били в HSBC.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията