По следите на изчезналия Ливърпул

Как цял стадион се изпари от картата и има ли шотландска връзка?

Sportinglife
Sportinglife 10:25 ч., 08 Фер 2015
0
2394
Liverpoolecho

Дълго преди съперничеството на синьото и червеното във футболен Ливърпул, двата мърсисайдски отбора имат още един местен опонент през Викторианската епоха.

Ливърпул Каледонианс ФК вече има 30-хиляден стадион, когато Евертън се мести на "Гудисън" (преди това "карамелите" играят на "Анфийлд").

Около 125 години след времето, за което става въпрос, общинският съветник Тим Биймонт започна нещо като собствено разследване какво се е случило с Каледонианс, които спокойно можеха да са водещият отбор край река Мърси вместо Ливърпул и Евертън.

"Клубът се появява през 1891 г. и има желание да влезе във Футболната лига година по-късно, но преминава към ликвидация през декември 1892 г., което е фактическият му край", разкрива историкът Майк Чити от квартала Уейвъртрий, където са създадени Каледонианс.

Въпреки краткото си съществуване, отборът стига до четвъртия кръг за ФА къп през 1892 г. - едно стъпало по-напред от Ливърпул, който е спрян в третия кръг от Нортуич Виктория.

Мистерията

В исторически доклад за града Ливърпул от същата година, Каледонианс се описват като изключително успешен и популярен в областта отбор, който играе полуфинал за Liverpool Senior Cup и печели Liverpool Challenge Shield.

Въпреки това обаче кандидатурата на клуба за място във Футболната лига не бива одобрено.

Клубният стадион "Уудкрофт парк" влиза в доклада, като "подходящ за футбол и крикет с писта от сгурия с дължина четвърт миля, което е добре за колоезденето и други спортни цели".

Освен това се отбелязва, че теренът е "идеално равен и с отличен дренаж, което не може да се каже за много игрища в страната, а трибуните предлагат достатъчно удобства за представителите на медиите".

Но това съоръжение, което явно е било сред футболните бижута преди век и четвърт, не е отбелязано при картографирането на града през 1893 г. и 1905 г.

"Просто не съществува, въпреки че има данни, че на него се е играло през 1900 г. и евентуално малко след това", казва мистър Чити.

Според един от изворите от 1893 г., Ливърпул Олд Бойс взимат игрището за ползване, въпреки че за последните не е сигурно дали са футболен или ръгби клуб.

"Възможно е истината да бъде разбулена чрез наследници на играчите на Каледонианс, които да пазят семейни спомени. Или пък на рафтовете им да прашасват медали или други предмети, които могат да предоставят ценна информация", добавя той.

А в доклада се казва, че "Уудкрофт парк" е "само на минута пеша от гара Уейвъртрий и е съвсем близо до Сефтън парк и Феърфийлд".

Шотландската връзка

Опитите да се посочи точното местоположение на стадиона удрят на камък. Кварталът е претърпял огромни промени, включително изриването до основи на старите къщи и прокарването на голяма улица като Лоурънс Роуд.

Но ако се абстрахираме от това къде точно е бил стадионът, може да се предположи, че Каледонианс имат шотландски корени.

"Ливърпул е много космополитно място в края на 19-ти и началото на 20-ти век", казва Чити.

"Градът привлече хора от всички краища на света, но най-вече от цяла Британия, което е съвсем закономерно с оглед на това, че е голямо пристанище."

"Затова съществуват солидни и многочислени общности - ирландски, уелски и шотландски - и ние предполагаме, че Ливърпул Каледонианс ФК е създаден в чест на старите шотландски фамилии в града", добавя Чити.

Потвърдждение на тази теза е и че много от улиците в квартала са кръстени на шотландски герои от войната в Южна Африка.

"Това е местната ни история. Започваме от нещо, което впоследствие ни води до всякакви други разкрития. Трябва да разберем какво се е случило с Каледонианс", завършва мистър Чити.

Източник: BBC

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията