Клондайк за 5 милиарда евро

Висшата лига се изстрелва далеч пред останалите с новия тв договор

Sportinglife
Sportinglife 11:25 ч., 06 Фер 2015
0
1414
Getty Images

Наддаването за новия тв договор на Висшата лига започва, след като през лятото трябва да бъдат разпределени правата за три сезона, започващи от 2016-2017 г.

Настоящият контракт е за 3,1 милиарда лири, но се очаква първото стъпало на новото наддаване да е 4 милиарда лири.

В действащия договор правата са за Sky и BT, но сега в играта влезе трети сериозен състезател - Eurosport Discovery, шапката на европейския канал, който при миналото договаряне се отказа на ниво последни котировки.

Това ще вдигне още цената на продукта, който и без това е като Клондайк за футболисти и клубове. Във Висшата лига са най-големите пари, като мачовете за влизане в елита от Чемпиъншип се оценяват на около 96 милиона лири – и това, ако новакът изпадне веднага обратно!

За миналия сезон вторият в класирането Ливърпул прибра 101 милиона лири от награден фонд и тв права.Това реално покри селекцията на отбора от лятото. Тимът взе повече дори от шампиона Манчестър Сити, тъй като „червените” бяха на върха на таблицата по излъчени мачове.

Битката отново е за почти половината двубои, които да се предават наживо. От 380-те мача на сезон (38 кръга по 10 двубоя) с всяка следваща година броят на срещите, които се изместват от традиционния час – 17 ч в събота, за пряко излъчване, расте.

Очаква се те да стигнат 168 от 2016-2017 г., а при вероятна цена от 4,4 милиарда лири (а това са си 5 милиарда евро) за правата, това прави по над 10 милиона лири за мач! Толкова ще струва на притежателя на първичното право да предава.

Следват сделки за излъчване на отделните континенти и страни, като Ал Джазира е номер едно във вторичните права, пускайки 380 мача наживо за Азия. В дигиталните канали на компанията може да се гледа всеки от двубоите и от 17 ч в събота, което е „заключен пояс” за територията на Великобритания.

У нас наддаване не се очаква, като единствената оферта би следвало да дойде от Нова, притежател на правата от близо десетилетие.

Тънкият момент е, че ако спечели Eurosport, това може да означава прехвърляне на права в българския клон на компанията и излъчване на двубои в каналите на медията у нас.

Sky предава Висша лига от 1993 г., тоест – от първия и сезон. Медията не просто отразява най-силното първенство в света, тя го създаде.

Именно под натиска на тв концерна се промениха правилата, изискванията към клубовете станаха далеч по-големи (за стадиони и организация), а мачове започната да се играят в понеделник и неделя. Впоследствие – и в събота по обяд местно време.

Пет милиарда евро, ако за толкова бъдат продадени правата, не струва целият европейски футбол на ниво вътрешни първенства, заедно.

Испания, Италия, Франция... всички тези лиги са далеч от котировката на английския шампионат. А парите от телевизионния Клондайк отиват в трансфери и заплати, непосилни за тимовете от континента, като изключим Реал, Барселона и Байерн.

Ето така Висшата лига налага доминация. Голям пазар (фенове в Азия, Америка, Австралия и цяла Европа), голям интерес към продукта, висока цена и лъвски пайове от парите за клубовете.

У нас - 30 милиона лева за 5 години

Клубовете у нас делят около 6 милиона лева годишно от футболни тв права. Разделено почти поравно между 12-те топ отбора, това прави по 500 000 лева. Такива пари Кристъл Палас взима за 2-3 репортажа от мачове на тима, който се излъчва в предаването "Match of the day" по BBC в събота вечер.

Правата на националния английски канал за пакета с репортажи струва към 280 милиона лири, което разделено на 20-те клуба прави по около 14 милиона.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията