Звездите на Висшата лига

Играчите във Висшата лига – най-богати

Бундеслигата и Серия А допълват тройката

Sportinglife
Sportinglife 14:50 ч., 21 Ное 2014
0
1571
Barclays

Английската висша лига продължава да е първенството, в което играчите печелят най-много. Това показва проучване на Спортстмейл, публикувано от „Дейли мейл”.

Факт

Играчите в елитното първенство на Острова печелят средно по 2,3 милиона паунда на година или 43 717 паунда на седмица

Това е с 60% повече от онова, което заработват играчите в Бундеслигата, показва проучването.

Футболистите, които се подвизават в професионалната дивизия на Германия изкарват средно по 1,46 милиона паунда годишно или 28,011 паунда на седмица.

На трето място остава италианската серия А с 1, 313 милиона паунда средно на година или 25,263 паунда на седмица.

Топ 5 допълват първенствата на Испания и Франция, съответно с 1,213 милиона лири и 987 933 лири средно на година

Място в десетката намират още първенствата на Русия, Бразилия, Чемпиъншип в Англия, Турция и Мексико. На дъното – на 34-о място е първенството на Нигерия с едва 6 776 лири средно на година получавани от футболистите.

В данните всъщност няма нищо изненадващо

Висшата лига е най-богатото първенство в света, клубовете там печелят средно по 155 милиона лири на сезон. Доказателство е и последния договор за телевизионни права, според който компанията Скай плаща по 1 милиард всеки сезон. Сериозна е и сумата, която Висшата лига получава от продажбата на телевизионните права зад граница.

Разбира се, не бива да се забравя, че има голяма разлика между заплащането, което получават играчите в най-скъпо оценяваните клубове и най-скромните във всеки шампионат. Ако в Манчестър Сити, Челси, Арсенал заплати от по 4-5 милиона лири са нормални, за останалите те не надхвърлят 1 милион лири.

Факт

В Англия обаче всеки клуб – от грандовете до тези в дъното има оборот между 62 и 100 милиона лири и може да си позволи това високо възнаграждение

Разликата между тези клубове и останалите от голямата петица обаче е сериозна. Затова Висшата лига си остава най-привлекателното първенство за таланти и утвърдени звезди. 112 от играчите участвали в последното световно първенство играят на Острова.

За сравнение – в Испания този брой е едва 50. Основно те са в грандовете Реал (Мадрид) и Барселона. 81 са играчите участвали в Мондиал 2014 и подвизаващи се в серия А, 75 – в Бундеслигата.

Най-скъпият играч за предстоящия сезон обаче е в испански клуб – Луис Суарес

За него Барселона плати 75 милиона паунда. Най-скъпият играч в Англия е купеният от Юнайтед Анхел ди Мария – 59,7 милиона лири.

Бундеслигата обаче си остава най-посетеното първенство

Там средно на мач присъстват по около 42 000 привърженици. За Висшата лига този показател е 36 000 зрители. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията