Роналдо – примерът за Неймар

Португалецът е спечелил всичко, бразилецът обаче може да го надмине

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:30 ч., 05 Фер 2015
0
3030
Getty Images

Кристиано Роналдо празнува 30-ия си рожден ден с най-скъпото вино розе от родния остров Мадейра, сина си, огромната витрина с трофеи у дома и усещането, че е на върха на света.

Кариерата на Роналдо

Роден на 5 февруари 1985 г.
Шампион на Англия с Юнайтед – 3 пъти
Купа на ФА - 1
Купа на лигата – 2
Шампионска лига с Юнайтед – 1
Световен клубен шампион с Юнайтед – 1
Шампион с Реал – 1
Купа на Краля – 2
Шампионска лига с Реал – 1
Световен клубен шампион с Реал – 1
„Златна топка” – 3 пъти
„Златна обувка” – 3 пъти
Идеален отбор за годината на УЕФА – 9 пъти

Португалецът постигна всичко във футбола, като дори успехите му с националния никак не са за подценяване – сребро на Евро 2004 и четвърто място на Мондиал 2006.

Роналдо е три пъти носител на „Златната обувка” и в момента – за някой спорно, за други очевидно, е най-добрият футболист в света.

Физически изглежда непоклатим, амбицията и концентрацията му са на прага на човешките възможности, а и Реал, на който е лидер, е сякаш най-силният за поне десетилетие.

Все предпоставки за това Кристиано да остане на върха поне още 2-3 сезона в пълния му блясък.

На същата дата, на която преди 30 години се ражда момчето, кръстено на Роналд Рейгън, се явява на света и Неймар – друг изумруд на новото време във футбола.

Нападателят на Барса, който посяга към трона на Роналдо и другият извънземен на нашето време – Меси.

Бразилецът също е роден на 5 февруари, но със 7 години по-късно. Роналдо празнува 30, Неймар – 23.
Между двамата не може да се прави сравнение като футболен път.

Роналдо е спечелил несравнимо повече трофеи и е минал през далеч повече изпитания.

Но, замислете се – на 23 години Неймар вече има зад гърба си опита от световното в родината му, започнал с искрите на славата, завършил в сълзите от контузията. Мина през трансфер в Барса при приятеля му Лео Меси, с когото творят чудеса на терена.

Сделката още се разследва за далавери, но това не се отразява на играта на изрусения (или с боядисана в някакъв друг цвят коса) бразилец.

На 22 той бе надеждата на нацията, която почита хора като Пеле, Гаринча и Зико. На 23 години води Барса към титла в Испания, но пречката е солидна – казва се Реал, разбирай – Роналдо и останалите.

Неймар има много какво да научи от Кристиано. На 19 г. португалецът се сблъска с Висшата лига, с режима на сър Алекс и защитниците, които изобщо не се впечатляваха от техниката му.

Сочеха го с пръст като симулант и „женчо”, който често се оплаква на терена от съдийски решения и груба игра. Роналдо промени себе си, защото футбола – няма как да го промениш.

Сега той не се страхува от нито едно единоборство, не симулира – или поне не по-често от който и да е играч в света, и е пределно мотивиран да прегази всеки съперник на пътя му. Защитниците са в страх от него, а футболът му е на свръхниво.
Неймар е винен в мека игра, в симулации, в недостатъчна концентрация в ключовите мачове.

Кариерата на Неймар

Роден на 5 февруари 1992 г.
Шампион на Бразилия със Сантос – 1
Купа на Бразилия – 1
Копа Либертадорес – 1
Рекопа Судамерикана – 1
Суперкупа на Испания с Барселона -1
С Бразилия – Конфедерации 2013
Има уникалните 42 гола в 60 мача за Бразилия

Да, както бе с Роналдо. Но бразилецът показва признаци на зрялост през този сезон, а и му помага, че бремето на суперочакванията е повече върху Меси, а не върху него. Защото това му е познато от националния тим и ако бе същото в Барса, вероятно плещите на 23-годишния младеж нямаше да издържат.

Ерата на Роналдо и Меси продължава, но ако има един играч, който индивидуално да се докосва до класата им, това е Неймар. Потенциалът му е безграничен, а ефектът му върху клубния и националния отбор – все по-осезаем.

На рождения им ден, Неймар трябва да погледне за пример към Кристиано. И след 7 години да може да хвърли поглед назад към кариерата си със същото задоволство, с което днес го прави португалецът.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията