Най-ефективните млади играчи в Европа

Футболната обсерватория класира таланти до 23 г. в няколко категории

Sportinglife
Sportinglife 16:20 ч., 05 Фер 2015
0
574
Getty Images

Футболната обсерватория в Швейцария се специализира в обстойни анализи и статистически разбивки на данните от представянето на отделни играчи, а и на отборите в първенствата на Европа.

Тази седмица организацията публикува изследване на най-добрите играчи до 23 години в петте топ шампионата на Стария континент за сезона.

Категориите са 6, като във всяка от тях Обсерваторията е наредила по 12 топ футболисти.

Изискването е да са изиграли поне по 50 процента от минутите за сезона в първенството, за да е валидна статистиката.

В раздел „бранене” класирането се извършва според това на колко голови шанса на съперника е попречил играча.

Номер едно е 19-годишният уругваец от Атлетико Хосе Хименес, който се утвърди като титуляр през сезона. Следват Майкъл Кийн от Бърнли и Маркиньос от ПСЖ, като разликата между двамата е само 28 милиона евро в трансферната цена, в полза на бразилеца.

Но се оказва, че Кийн е най-полезният бранител във Висшата лига от младоците в съотношение минути-предотвратени опасности пред вратата.

Реал е най-ефективен в Европа

Обсерваторията публикува и доклада си към 3 февруари за най-ефективните отбори в Европа в съотношение – голове спрямо отправени удари.

Оказва се, че Реал вкарва веднъж на всеки 5,4 шута към вратата на съперника и е номер едно по ефективност. Следват още три испански тима: Валенсия (1 гол на 5,7 шута), Атлетико (1 на 6) и Барселона (1 на 6,6).

В топ 10 са още:

Лион, Севиля, Айнтрахт, Херта, Шалке и Челси. Най-лошите показатели в петте топ първенства има Хамбургер, който се радва на гол веднъж на всеки 22,2 удара!

На четвърто място е съотборникът на Димитър Бербатов в Монако и един от най-високо ценените леви защитници в Европа – Лейвин Курзава.

Той води в друга класация – за най-много „възстановени позиции след загубено единоборство”. Бързината му е впечатляваща и там е изпреварил имена като Дейвид Алаба (Байерн) и Фил Джоунс (Манчестър Юнайтед).

Изключителни таланти има в 12-ките на по-офанзивните елементи от играта. В категория „надиграване един на един” Алекс Окслейд Чембърлейн от Арсенал е първи, следван от Паоло Дибала (Палермо), един от най-ярките нападатели в Серия „А”. Нататък четем имената на Лукас Моура (ПСЖ) и още един млад съотборник на Бербатов – Яник Ферейра Караско. Пети е Рахийм Стърлинг (Ливърпул), обявен за най-добър млад играч в Европа за 2014-а.

Стърлинг е четвърти в списъка за най-много създадени шансове за тима, като начело е Иско от Реал Мадрид. В тройката са още малко известният Юнуш Маали от Майнц, както и младата звезда на Валенсия Пако Алкасер.

Неймар е девети в тази класация, но е първи по най-много отправени шутове, както и по коефициент на точните удари. След него се нареждат Хари Кейн (Тотнъм) и Марио Гьотце (Байерн). И в тази, и в предишната класация, фигурира отново аржентинецът от Палермо Дибала, който се очертава като едно от горещите имена на летния трансферен пазар.

Най-много точни пасове е раздал Марко Верати (ПСЖ), следван от Жилберт Имбула (Марсилия) и Кристиан Ериксен (Тотнъм). В списъка фигурира името на Пол Погба (Ювентус), който е сред 12-те топ играчи в общо 4 от категориите – с това не може да се похвали нито един друг от футболистите в списъците.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията