Как Челси и Манчестър Сити се борят с финансовия феърплей

Лондончани измислиха система за масово отдаване под наем, „Гражданите“ създават мрежа от дъщерни отбори по света

Sportinglife
Sportinglife 08:15 ч., 04 Фер 2015
0
3173

Челси и Манчестър Сити не успяха да се победят в събота, което означава, че статуквото в битката за титлата в Англия се запази. 

За хората с по-голям интерес към финансовия аспект на футбола, доброто представяне на двата отбора този сезон е още по-забележително. То показва, че двата колоса от ерата на милиардерите във Висшата лига нямат намерение да сдават позициите си на върха в английския футбол.

Най-значимите трансфери на Челси в последните 2 сезона

2014/15

Покупки

Диего Коща (Атлетико М) 38 млн. евро
Хуан Куадрадо (Фиорентина) 33,4
Сеск Фабрегас (Барселона) 33
Фелипе Луис (Атлетико М) 20
Лоик Реми (Куинс Парк Р) 13,2

Продажби

Давид Луиз (ПСЖ) 49,5 млн. евро
Ромелу Лукаку (Евертън) 35,36
Андре Шюрле (Волфсбург) 32
Райън Бертранд (Саутхемптън) 12,78

2013/14

Покупки

Вилиан (Анжи) 35,5 млн. евро
Неманя Матич (Бенфика) 25
Андре Шюрле (Байер Л) 22
Курт Зума (Сент Етиен) 14,6
Мохамед Салах (Базел) 13,27

Продажби

Хуан Мата (Манчестър Юн) 44,73
Кевин де Бройне (Волфсбург) 22

Подобно развитие на нещата донякъде е изненадващо.

Когато ограниченията за разходите на клубовете, наложени от УЕФА (т.нар. „финансов феърплей“) влязоха в сила през 2011 г., мнозина предполагаха, че дръзките гиганти новобогаташи от Премиършип ще понесат най-сериозен удар.

Но въпреки че Манчестър Сити бе наказан от УЕФА през лятото, както „Гражданите“, така и Челси определено вече са част от европейския елит, като двата клуба не очакват нови санкции от европейската централа.

Лондончани обявиха печалба в размер от 24,5 млн. евро за последния отчетен период, а Сити очаква да излезе на плюс през настоящата година.

„Въпреки че приеха наказанието на УЕФА, шефовете на Манчестър Сити вероятно са на мнение, че са спазили всички изисквания. Босовете на европейския футбол подходиха различно към условията на спонсорството на клуба заради различна интерпретация на правилата“, поясни Даниел Джий, спортен адвокат във „Фийлд Фишър Уотърхаус“.

„От клуба просто избраха да не оспорват наложените им санкции, защото ако бяха се обърнали към съда, това дело щеше да се точи години наред“.

В крайна сметка условната глоба от 65,4 млн. евро, таванът за заплати и ограниченията на трансферните разходи не попречиха на Сити да привлече Елиаким Мангала, Фернандо, Бакари Саня, Уили Кабалеро и Вилфрид Бони в последните два трансферни прозореца.

Що се касае до Челси, в последните две години и половина клубът обнови успешно застаряващия си отбор и в момента разполага с един от най-талантливите, перспективни и динамични състави в Европа, при това, без да си навлече нито веднъж гнева на УЕФА.

Както се казва, нуждата учи човека и тъй като стартираха от далеч по-скромна позиция откъм финансов потенциал и инфраструктура по отношение на утвърдените гиганти Манчестър Юнайтед и Арсенал, Челси и Манчестър Сити бяха принудени да проявят максимална изобретателност.

Така „сините“ от Лондон разработиха доста спорна, но много доходоносна система за масово отдаване на играчи под наем, съчетавайки я с майсторски ходове на трансферния пазар. „Небесносините“ също прибегнаха до иновативно решение, създавайки глобална мрежа от дъщерни отбори.

Най-значимите трансфери на Манчестър Сити в последните 2 сезона

2014/15

Покупки

Елиаким Мангала (Порто) 40 млн. евро
Вилфрeд Бони (Суонзи) 32,3
Фернандо (Порто) 15

Продажби

Хави Гарсия (Зенит) 16,8 млн. евро
Джак Родуел (Съндърланд) 12,6 млн.

2013/14

Покупки

Фернандиньо (Шахтьор) 40 млн. евро
Стеван Йоветич (Фиорентина) 26
Алваро Негредо (Севиля) 25
Хесус Навас (Севиля) 20

Продажби

Карлос Тевес (Ювентус) 9 млн. евро

В последните три сезона Челси непрекъснато държи поне по 30 свои играчи под наем в други клубове.

Много от тях и в момента са участници в тази сложна и хитра въртележка, като продължават развитието си.
А Ромелу Лукаку и Кевин де Бройне се представиха достатъчно добре, за да донесат солидни приходи на тима от „Стамфорд Бридж“ Тибо Куртоа пък се завърна след изключително успешен престой в Атлетико (Мадрид) и стана титуляр.

Футболисти от стартовия състав, които будеха голям интерес от страна на други клубове и при това не бяха незаменими за лондончани, бяха продадени на фантастично високи цени. Хуан Мата и Давид Луис донесоха 116,1 млн. евро, а напускането на Анди Шурле добави още 32 млн.

Така сумите за привличането на последните нови попълнения на „сините“ Неманя Матич, Мохамед Салах, Сеск Фабрегас и Диего Коща бяха компенсирани с лихва от успешните продажби.

„Челси води изключително ефикасна трансферна политика в последните два сезона и това донякъде се дължи на ограниченията, въведени от УЕФА. Клубът вече не може да харчи без никакви задръжки“, отбеляза Джий.

„Колко е ценна системата с отдаването под наем на млади играчи, си пролича от случая с Тибо Куртоа, който вече е сред най-добрите вратари в света след трите години в Атлетико. Този подход изисква доста предварителни разходи, но един-два големи удара го правят изключително успешен“.

В същото време Манчестър Сити се възползва от предимствата на глобализацията.

Клубът купи контролния пакет акции в новия клуб от Американската „Мейджър Лийг Сокър“ в Ню Йорк и австралийския Мелбърн Сити, както и миноритарен дял в японския Йокохама Маринос.

В бъдеще „Гражданите“ планират да разширят още мрежата си, като се настанят в Африка, Южна Америка, Индия и Китай.

Гафът във връзка с договора на Франк Лампард лепна петно на имиджа на Манчестър Сити, но финансовите ползи от провеждането на подобна политика са повече от очевидни.

„Сити се опитва да разпростре мрежата си по-широко и действа много предвидливо“, коментира Роб Уилсън, спортен финансов експерт от университета „Шефилд Халам“.

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията