Топнивото ни е Шефилд У, Киево и Риека

Трансферите са показателни за качеството на първенството

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 03 Фер 2015
0
1161
Lap.bg

ЦСКА продаде един от най-перспективните си чужденци на средняк от Чемпиъншип в Англия, а президентът на "червените" Александър Томов определи сделката като много изгодна.

Томов: Трансферът на Буш е много изгоден

"Трансферът на Буш е изключително изгоден за ЦСКА. Имахме оферти от три отбора, но ние приехме тази, която беше най-добра във финансово отношение както за клуба, така и за футболиста", обясни Александър Томов.

"Целта си остава титлата, защото на този пост разполагаме с качествени заместници. Със Стойчо Младенов работим в абсолютен синхрон и предвид възможността да продадем Буш, бе привлечен Стефан Николич", обясни шефът на "червените".

В условията на тотално безпаричие на "Армията" 500 хил. евро за Серджиу Буш от Шефилд Уензди вероятно са добре дошли, но само показват колко са спаднали стандартите в ЦСКА - клубът, който винаги се е гордял, че е трансферен трамплин към западна Европа.

А когато пазарните стандарти при "армейците" са ниски, те неминуемо са такива и в цялото първенство.

Като потвърждение за това дойде и раздялата на Литекс с Армандо Ваюши. Албанският национал бе продаден на затъналия в Серия "А" Киево и въпреки че финансовите параметри на сделката не се упоменават, сумата едва ли е много по-различна от тази, за която ЦСКА продаде Буш.

Ако изключим чуждестранните звезди на Лудогорец, излиза, че "А" група се раздели за жълти стотинки с може би двамата си най-качествени легионери за сметка на втородовизионен английски тим (макар и с история) и изпадащ в Италия...

Ако това не е показателно, здраве му кажи.

Някои от трансферите на ЦСКА през последните години

Ивайло Чочев в Палермо, 2 млн. евро

Жуниор Мораес в Металург Д., 2 млн. евро

Янис Зику в Поханг, 2.3 млн. евро

Спас Делев в Мерсин, 1 млн. евро

Мишел Платини в Динамо Б., 600 хил. евро

Грегъри Нелсън в Металург Д., 500 хил. евро

Маркиньос в Анортозис, 300 хил. евро

Елиот Гранден в Блекпул, 1.5 млн. евро

Иван Иванов в Алания, 1.5 млн. евро

Иван Стоянов в Алания, 700 хил. Евро

С кого и на каква цена търгуваш, винаги е било сигурен белег за състоянието ти в момента, а това правило не важи само у нас.

Неслучайно първенството на съседна Сърбия стана ако не по-слабо от нашето, то на един кантар с него, след като износният пазар на един от всепризнатите европейски футболни донори драстично намали работата си.

Тази зима сърбите продаваха на Интер Баку, Капфенберг, Мура, Ерготелис, Лариса и Пандури, а от пролетта в Суперлигата ще се радват на Майкъл Тевия, който смени Любимец с Борац Чачак, и на Иван Бандаловски, който намери място в гранда Партизан.

Но да не ги мислим сърбите, защото имат достатъчно суперзвезди на перфектна футболна възраст в реномирани отбори.

А къде са нашите?

Ивайло Чочев и Симеон Славчев бяха сред най-светлите лъчи в сивата ни футболна действителност, бяха продадени навреме, но засега ефект нулев.

Чочката е с 5-6 мача от началото на сезона, а Мони бе преотстъпен от Спортинг Лисабон на Болтън и вероятно ще се срещнат с Буш във второто ниво на английския футбол.

Антонио Вутов пък влиза в групата на Удинезе, но само, за да топли пейката.

Да му мисли Ивайло Петев, който ще трябва да избира от първенство, в което звездните чужденци са на ниво Шефийлд Уензди и Киево, а местните асове като Венци Христов отговарят на изискванията на хърватския Риека...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията