Зала за спорт или зала за концерти?

„Арена Армеец” се оказва непосилна за родните федерации

Анна Николова
Анна Николова 07:55 ч., 02 Фер 2015
0
785
Lap.bg

Години наред българските спортни федерации се надяваха някъде из страната да бъде построена голяма зала, която да позволи у нас да се провеждат престижни прояви в отделните видове спорт, а феновете да видят на живо част от световните спортни звезди.

Спортните прояви в „Арена Армеец”

2011 г .- Баскетбол, турнир „Еврокъп”

2012 г. – Тенис турнир на шампионките, Художествена гимнастика (Световна купа), групова фаза и финали на Световна волейболна лига, олимпийски квалификации по волейбол Лондон 2012, ММА, Шампионска лига волейбол, баскетбол – Ол Стар гейм

2013 г. Тенис турнир на шампионките, Световна лига

2014 г. Световна лига, Европейско първенство по спортна гимнастика, тенис турнир на шампионките, световно първенство за младежи по бокс, световна купа по художествена гимнастика

Подобни съоръжения никнеха едно след друго на Балканите, изоставаше единствено България.

Мечтата на всички стана реалност на 30 юли 2011 г. когато с официална церемония и волейболния сблъсък България – Сърбия бе открита гордостта на София и тогавашния премиер Бойко Борисов „Арена Армеец”.

От тогава до този момент в залата се проведоха редица спортни прояви. Най-посетени си остават волейболните мачове като в тази зала се играха срещите от груповата фаза н Световната лига в последните три тодини, както и финалите на турнира през 2012, олимпийските квалификации за Лонодн 2012, срещи от Шампионската лига.

Благодарение на появата на „Арена Армеец” у нас в последните три години се проведе и престижния тенис турнир на шампионките. На няколко пъти на големи състезания домакинстваха и от художествената гимнастика.

Два пъти повече обаче бяха концертите, провели се в спортното съоръжение.

Пред препълнените трибуни бяха имена като Лейди Гага, Шаде, Том Джоунс и много други.

Вместо сбъдната мечта обаче появата на съоръжението все повече се превръща в разочарование, поне по отношение на спорта. Една след друга централите признават, че наемът е непосилен за тях, особено във времена на криза.

Концертите

2011 г. Жан Мишел Жар, Шаде, Аморфис, Том Джоунс, Лепа Брена, Марк Найт

2012 г.: Таря Турунен, Цеца Величкович, Хулио Иглесиас, Лейди Гага, Ред Хот Чили Пепърс, Дженифър Лопес, Горан Брегович, Лили Иванова, Йоргос Мазонакис

2013 г. Гама Рей, Хелоуин, Джамирокуай, Джеси Джей, Снуп Дог, Сигнал, Енио Мориконе, Скорпиънс

2014 г. Пласидо Доминго, Метъл Ол Старс, Цеца Величкович, Фондацията, Сара Брайтмън, Николина Чакърдъкова, Горан Брегович

За удоволствието да играят в „Арена Армеец” те трябва да заплатят по 15 000 лева на ден – сума, която не е по възможностите на всеки.

Последните, които се оплакаха от това са волейболистите. Пред TV7 преди седмици президентът на централата Данчо Лазаров обяви, че все още не са изплатили всичките си финансови задължения към дружеството, което стопанисва съоръжението, тъй като сумата е доста сериозна.

Затова се очаква през тази година от волейболната федерация да се върнат към позабравената през това време практика да домакинстват във Варна.

До няколко месеца зала „Конгресна”, която от 2003 до 2011 г. всяко лято приемаше срещите на националния тим, ще придобие модерен облик и ще бъде разширена, което ще позволи в нея отново да се играе волейбол на високо ниво. За дълго отлагания ремонт на съоръжението бяха осигурени 10 милиона лева и ремонтните дейности вече вървят т с пълна сила.

Заради трудното стопанисване от откриването й до момента „Арена Армеец” смени трима ръководители.

Последният назначен – Николай Ишков обеща, че ще бъде направено всичко възможно наемът на съоръжението за спортните клубове да бъде намален и те да ползват залата преференциално.

Засега това остава само в сферата на обещанията след като преди дни от баскетболния Левски, който разчита да напълни съоръжението за шоу програма, посветена на спасението на клуба, разкриха, че търсят спонсор, който да поеме наемът на залата за планираната дата – 15 февруари.

С надежда се очаква и пълното завършване на залата в Пловдив.

От момента на стартиране на строежа й до сега тя погълна над 30 милиона лева, което е в пъти по-малко от „Арена Армеец”. С последната отпусната вноска от почти 10 милиона, залата във втория по-големина град в България би трябвало да бъде готова до няколко месеца.

Средства за финализиране на подобен проект търсят и в Русе, а амбиции да изграждат големи спортни съоръжения завиха още Бургас и Стара Загора.

В морския град дори работата вече започна, а първата копка направи лично Сергей Бубка.

По-всяка вероятност това ще направи ситуацията за съоръжението в столицата още по-трудна, поне по отношение на спорта. Федерациите вече ще имат възможност за избор, в основата на който ще бъдат най-вече финансовите условия. И няма да е изненада, ако през следващите години в „Арена Армеец” спортните събития бъдат по-скоро изключение, отколкото практика.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията