Трансферният пазар удари умопомрачителните $4 млрд.

Англия харчи най-много, Бразилия е най-активна

Sportinglife
Sportinglife 13:45 ч., 28 Яну 2015
0
592
Getty Images

Футболните клубове по света са похарчили 4.1 млрд. щатски долара по време на трансферните прозорци през 2014 г., сочи статистика на ФИФА.

Това е първият случай в историята, в който футболните сделки преминават границата от 4 млрд., а ръстът спрямо 2013 г. е 2.1%.

Англия харчи най много, като близо 30% от огромната сума идва от трансфери на Острова - 1.2 млрд. Забележителното е, че английските клубове са похарчили с 67% повече от втората страна в класацията - Испания.

Нарастващите договори за телевизионни права дават на клубовете на Острова свободата да привличат звезди от целия свят.

"От гледна точка на харченето, Англия доминира на световния пазар", каза Марк Годърд от транферния отдел на ФИФА.

Повече от една трета от парите, които са спечелили агентите на футболистите (236 млн.) от посредничество също са от Острова.

Данните бяха предоставени от отдела на ФИФА International Transfer Matching System (ITMS), който използва модерни електронни технологии с цел да направи по-прозрачен трансферния футболен пазар.

Също така системата дава визия за мащабите на сделките и оптимизира управлението на пазара. Технологиите се усъвършенстват вече 7 години, заменяйки остаряла аналогова платформа.

Международната федерация наложи строги изисквания към клубовете, за да може максимално акуратно да следи трансферните процеси.

За да бъде валидна една сделка, трябва да бъдат обявени официално нейните параметри пред ITMS.

Според ФИФА, новата система спестява на организацията около 7.2-8.00 млн. долара годишно по отношение на увеличаването на скоростта на обработка на данните и свързаните с нея икономии.

"Вторичните ползи са свързани с намаляването на закъсненията на трансферите", каза още Годард. Това означава, че клубове вече няма да бъдат принудени да плащат заплатите на играчите, чиито документи още не са оформени.

Трансферният орган предотвратява и използването на фалшиви документи.

В допълнение, тя има за цел да подпомогне и гарантира защитата на непълнолетните играчи, които все още не са навършили 18 години.

Както и през 2013 г., най-натоварените месеци през миналата година са били януари, юли и август, когато европейският пазар е отворен.

Големите пет първенства - Англия, Германия, Франция, Италия и Испания, осъществяват близо 90% от сделките си в този период.

Текущият зимен трансферен прозорец затваря на 2-и февруари.

Европа генерира 87% от оборота

- През 2014-а са осъшествени 13 090 футболни трансфера

- Европейските клубове генерират 87% от общия оборот

- Бразилия е най-активна с общо 1335 входящи и изходящи сделки

- Англия е на второ място, а изнанедващо Португалия е трета

- Най-много пари са влезли в Испания - 667 млн.

- Индия взима най-старите футбоисти - средно на 29 години

- Китай влезе в топ 10 по харчове с общо 100 млн.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията