Едно от големите удоволствия на нашето време е да гледаш съперничеството между Меси и Роналдо

Меси срещу Роналдо: Най-голямата битка

Такова пряко съперничество за величие футболът не помни

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 18 Ное 2014
0
1485
Getty Images

Кой е по-велик: Марадона или Пеле? Кой е по-големият голаджия: Герд Мюле, Фонтен или Феномена Роналдо? Кой е най-големият защитник на всички времена? А най-великата десетка?

Въпроси, които футболът не може да обезпечи с категоричен отговор. Рядко двама велики са играли в една епоха, като изключим времената на Кройф и Бекенбауер – признати в десетката на най-големите за всички времена и изправяли се един срещу друг през 70-те. В разцвета на силите им Пеле вече върви към залез.

Едно от големите удоволствия на нашето време е да гледаш съперничеството между Меси и Роналдо

Аржентинецът и португалецът спорят за величие в епохата на медийно истеризиране на футбола.

На социални мрежи, превръщане на спортните герои в идоли, а самата игра – в подобие на електронното и копие ФИФА 2014. На спонсорите и парите им, които диктуват правилата. Но какво съперничество само?!

Във вторник Аржентина и Португалия играят контрола на „Олд Трафорд” и всички погледи са вперени в двамата капитани.

Двете суперзвезди. И легенди далеч, преди да са спрели да играят.

В прав текст

Меси е лицето на Барселона, а Роналдо – на Реал. Два бастиона на футбола, между които има Студена война от почти век.

Вероятно – и двата най-популярни отбора в света в момента, а това, с ефекта на социалните мрежи и медиите значи – най-влиятелни върху глобалния имидж на футбола.

Единият е гений, наподобяващ Марадона с финеса и левия крак, който сякаш идва отникъде в дребничката и тантуреста фигура. Другият е физически доминатор, исполин с мускулатура на полубог, който по-скоро напомня Пеле в неговия атлетизъм и лекотата, с която прави трудни неща да изглеждат елементарни.

И двамата имат изгарящата амбиция да са №1, а и вече 6 години не спират да са.

Последните шест „Златни топки” са за тях, като е практически невъзможно да видим някой да ги измести от върха скоро

Това постижение е още по-значимо на фона на доминацията на Испания и Германия във футбола на ниво национални отбори – последните световни и европейски титла са в тези отбори. Но и доказва, че Шампионската лига и лъскавите откъм маркетинг вътрешни шампионати са по-важни за световния футбол и оттам излизат лицата му.

А тези двамата са лицата на футбола днес, без съмнение

На някои им писна от доминацията им, но статистически тя е напълно обяснима.

Меси е 6 пъти шампион на Испания, 3 пъти печели Шампионската лига, световен клубен първенец, има 4 „Златни топки” и 3 „Златни обувки”. С Аржентина е олимпийски шампион и втори в света от Мондиал 2014.

Роналдо е 4 пъти шампион (3 с Юнайтед и веднъж с Реал), 2 пъти с трофея от Шампионската лига, световен клубен първенец, има 2 „Златни топки” и 3 „Обувки”. С Португалия е втори и трети на европейско.

Меси има 410 гола в 536 мача в кариерата си за клуб и родина. Роналдо е вкарал 450 в 703 двубоя. И двамата вървят към топ 5 в историята по попадения.

Капитани на националните си отбори, където Кристиано вече е №1 в историята по голове, а Меси вероятно скоро ще бъде – трябват му 7 гола, а нали не се съмнявате, че ще ги вкара. Двамата се гонят бясно по попадения в испанската лига, като Меси е номер едно с 250. А надпреварата им в Шампионската лига ще е епична – аржентинецът има 71 попадения, а португалецът – 70. Който натрупа повече до края на кариерата, трудно някога ще бъде застигнат.

Те са единствените двама спортисти с над 50 милиона последователи във Facebook, както и единствените двама в топ 50 на най-влиятелните хора в света, избрани за годината от американското списание „Time”.  Не се понасят, а и не го крият.

Това е истинска футболна война на двама велики

Вероятно десетина години след отказването им ще се оцени и истинският ефект на популярността им, както и размерът на величието на Меси и Роналдо – модерните футболни икони.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията