Той се роди в открито море и обеща на татко, че ще иде на Мондиал

Изумителната история на полузащитника-боец Рио Мавуба, който не получи нищо даром в живота

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 12 Сеп 2017
0
5937

Още пред 2009-а Пюел му е дал капитанската лента, а е едва на 24. Вижда как всички се обединяват около сърцатия тип, който и на терена, и извън него, е лидер.

Мавуба не го подвежда и направлява отбора с много характер. Игрите му отново го връщат в полезрението на националните треньори.

Висок е 172 сантиметра, но му стиска да скочи дори на Златан Ибрахимович, с когото имат няколко схватки на терена. При една от тях малкият генерал на Лил хваща шведа за брадата и го бута на земята.

После казва: "Висок е 2 метра, прави се на голям мъж, а ляга при първото докосване. Не знае какво ще му се случи, ако го ударя наистина..."

В отговор Златан опитва да счупи краката на Мавуба още в следващия мач, но последната им среща по френските терени завърши с размяна на фланелките.

Още в първите години в Лил, има и една трансформация в живота му показва колко рано е узрял младежът. Идва някъде около произвеждането му в капитан на отбора.

Вече е семеен, ражда се първото му дете, а през април 2009-а се връща в Макала. Родното село на татко му в Конго вече е предградие на столицата Киншаса, където Рио Мавуба основава фондация и сиропиталище за 31 деца.

Прави го в същата сграда, където таткото Рики е отраснал, заедно с още десетки бездомни деца.

"Сираците на Макала" днес вече има стотици хлапета под своето крило, благодарение на дейността, ръководена от "родения в морето".

Първото обещание към татко е изпълнено. То дори не е било нещо изказано, а просто цел, която Рио сам е поставил в главата си след смъртта на баща му, нещо като закана.

Остава второто.

През 2011-а Лил с Мавуба начело печели дубъл във Франция и се прославя завинаги. Клубът е на върха на славата, влиза в Шампионската лига и няколко играчи са национали.

Един от тях е капитанът, който е в сметките на Дидие Дешан за Мондиал 2014. А той е в Бразилия, което е изключителна игра на съдбата - Рио е кръстен на бразилската мечта на татко му!

Дешан обявява състава и името на Мавуба е в него. Всички звезди на Франция са щастливи, момчето е душата на състава, изключително работлив и скромен.

На 15 юни 2014-а, 30 години и 3 месеца след раждането му в бурните води на Юг от Франция, Рио Мавуба се появява на терена в мач от световно първенство.

Франция бие Хондурас с 3:0, а той влиза като резерва на Йоан Кабай.

Мечтата е изпълнена. Обещанието - също.

Днес 33-годишният Рио Мавуба играе за Спарта (Прага) и редовно пътува до Конго, за да следи как се развиват нещата около фондацията.

Щастлив човек е.

Изпълнил е четирите най-важни мисии на живота си.

Проби във футбола с воля и качества, има прекрасно семейство с две деца, не подведе татко и игра на Мондиал, а и превърна къщата в Макала в място, където децата греят от щастие в една иначе трудна за оцеляване страна.

Колко повече му трябва на човек, за да каже:

Постигнах нещо в живота си...!?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията