След един развод Монако създаде перфектния футболен модел

Преди три години един развод даде старт на нова стратегия в клуба, която има огромен успех

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 01 Авг 2017
0
7303

Фабриката за футбол работи с пълна пара, а продукцията се разпродава по-бързо от пробните партиди на нов айфон. Интересът е огромен.

Монако направи показно за това как трябва да работи един печеливш футболен модел, и то в рамките на около 3 години. Феноменалната роля на клуба от Княжеството в европейския футбол днес се дължи колкото на точните хора на точните позици и добра стратегия, толкова и на ... един развален брак.

Да, точно така. Разводът на собственика на Монако Дмитрий Риболовлев със съпругата му Елена струваше на руския милиардер около 4,58 милиарда долара.

Той има пари, разбира се, за да преживее тази травма. Но Елена му взе половината от състоянието в банкови сметки, собственост, имоти и бизнеси.

Горе-долу тогава УЕФА глоби Монако за нарушаване на Финансовия феърплей, който някак странно си остава повече фикция, отколкото реална санкция за клубовете.

Но през 2014 г. Монако получи съвсем реална глоба, след като плати 130 милиона евро само за трима играчи предното лято - Радамел Фалкао, Хамес Родригес и Жоао Моутиньо. А приходите бяха пренебрежимо ниски, при домакинска посещаемост от около 6700 зрители средно и липса на големи пари от тв права.

В добавка Френската лига глоби Монако с 50 милиона евро, задето нарушава правилата и, и не плаща данъци във Франция, а в Монте Карло. И на Риболовлев му дойде в повече.

Директорът Вадим Василиев, който е овластеното копие на милиардера в клуба, реши да се тръгне по нов път.

Стратегията е "рентабилно изграждане" на първия отбор, инвестиране в млад талант, намиране на най-добрите хора за позициите треньор и шеф на академията.

Леонардо Жардим е гениален, и то по думите на негови колеги като Арсен Венгер и Карло Анчелоти. Той вижда потенциал там, където друг би махнал с ръка.

Бертран Рьозьо е втората брънка. Той е назначен за шеф на академията за таланти, която носи названието "Ла Тюрби" от местността, където е тренировъчната база на Монако.

Удивително, това са няколко игрища в скалата, тук мащабите на всичко са мънички и пространството се използва оптимално. Ако сте били в Княжеството, знаете защо... Та това е местенце с 2,02 квадратни километра площ и 38 000 жители!

Та промяната започна от неволята, но какви резултати донесе само. Рьозьо набелязва най-добрите играчи до 16 години от цяла Франция, Жардим и екипът му следят тези от 16 до 23. В цяла Европа, че и извън континента.

Скаутската мрежа, изградена още в средата на 80-те, функционира перфектно. Всеки има свой човек дори в най-затънтените кътчета на Франция, а той гледа мачове и на 12-годишни. Пълни доклади, веригата придвижва до директора на академията и треньора на първия отбор, които дават последна оценка.

"За да дойдеш в "Ла Тюрби", не просто трябва да играеш добре футбол за възрастта си", обяснява Рьозьо, който е бивш треньор на ПСЖ. И продължава: "Гледаме поведението, възпитанието и отношението на децата. Трябват ни най-добрите футболисти, с най-подходящ манталитет да бъдат професионални играчи."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията