Не сме Параграф 22

„А” група е пред полското, турското и чешкото първенство за 2014-а

Sportinglife
Sportinglife 12:35 ч., 20 Яну 2015
0
480
Lap.bg

Първенството на България изведнъж се оказа на 22-ро място в света по сила, ако се вярва на годишната класация на Световната асоциация за изследвания и статистика. Да, не е Параграф 22, какъвто изглежда на първо четене. Реална класация.

Германците са точни хора, те са изчислили коефициентите от представянето на отборите от всеки един шампионат в континенталните турнири (победи, равни, загуби), както и интригата в първенствата, броя на вкараните голове, разликата в точките от първия до шестия и т.н – белези на това колко е оспорван и качествен един шампионат.

Топ 10

Испания 1259 т. ( място през миналата година - 1)
Италия 998 (4)
Англия 958 (2)
Аржентина 938 (6)
Германия 912 (3)
Бразилия 893 (5)
Франция 871 (7)
Португалия 758 (18)
Колумбия 697,5 (9)
Парагвай 671,5 (11)
..........................................
22. България 563,5 (27)

„А” група се появява за годината пред турската лига, което е сензационно. Но всъщност – дали? Турските отбори изпопадаха през миналата есен от груповите фази на турнирите, а Лудогорец дори мина един пролетен рунд. В добавка – тяхното първенство бе решено в полза на Фенербахче някъде около април, докато при нас (макар и минимална) интрига имаше до кръг преди края – ЦСКА теоретично можеше да стигне Лудогорец.

Зад родната лига са още тези на Чехия, Словакия, Словения, както и Мейджър лигата на САЩ.

Нищо, че там играеха през 2014-а Тиери Анри, Тим Кейхил, Роби Кийн и още куп звезди от европейския футбол.

Най-голям принос за изкачването от 27-о до 22-ро място има Лудогорец, който проби в Европа и през пролетта, а и в групата на Шампионската лига наесен. Пред нас е Кипър, който също вкара отбор в елитния турнир, но и още 2 в групите на Лига Европа. Ние там представител през есента на 2014-а нямахме.

Класацията е доста дискусионна, като всяка във футбола. Ние можем да си спорим, че нашата „А” група нито е оспорвана, нито е качествена, а да не говорим за конкурентна и честна, но... явно класациите на неутралните и боравещи с факти хора е различна. Добър повод да бъдем по-големи оптимисти за футбола ни.

„А” група има 563,5 точки по споменатите фактори на изследване и е на половин точка пред Чехия, както и на половин пункт зад Шотландия.

Донякъде изненадващо Италия е пред Англия за първи път от пет години. Серия „А” събира 998 точки, може би заради победите на отборите в Лига Европа през годината, защото италианските тимове в Шампионската лига претърпяха провал и напролет, и наесен.

Висшата лига е трета, а също донякъде изненадващо, на четвърто място е първенството на Аржентина – шампионът Сан Лоренсо вдигна и Копа Либертадорес, което е купата на шампионите на континента. А вторият по сила трофей на Южна Америка – Копа Судамерикана, отиде в Ривер плейт, пак от Аржентина.

Начело за пети пореден път е Привера дивисион. Разликата този път е още по-голяма - 250 точки в полза на испанската лига пред втория (Италия). Лесно обяснимо е – Реал е шампион на Европа и света, носител на Суперкупата на континента, а Севиля взе Лига Европа. Атлетико игра финал в Шампионската лига, Барселона – четвъртфинал, а в крайното класиране на първенството трите тима бяха в 2 точки.

Логична титла за Примера!

Прави впечатление, че цели четири лиги от Южна Америка влизат в топ 10. Освен аржентинското първенство, там са намерили място шампионатите на Бразилия, Колумбия и Парагвай.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията