Защо си късаме нервите с проклетите дузпи? Заради един мач на България

Историята е малко позната, но ако днес проклинате този ужасен начин да падне вашият отбор, обвинявайте един евреин

Sportinglife
Sportinglife 08:10 ч., 03 Юни 2017
0
2713

През юни 1970-а ФИФА се съгласява по принцип, а УЕФА въвежда дузпите след равен резултат за европейските клубни турнири. Първите такива идват в една и съща вечер - като са замесени британски отбори.

Абърдийн губи от Хонвед, а Евертън елиминира Борусия Мьонхенгладбах. Емоциите са големи, вълнението - също. И никой от отпадналите отбори вече не се оплаква.

Но именно британците изпреварват дори УЕФА и ФИФА, въвеждайки експериментално дузпите след 90 минути игра на турнира за "Уокни къп" през 1970-а.

Тогава великият Джордж Бест от Манчестър Юнайтед става първият, който изпълнява наказателен удар в новия формат. Първият, който изпуска, е съотборникът му Денис Лоу в същия мач срещу Хъл.

За първи път дузпи се изпълняват на голямо национално първенство през 1976-а, когато след равенство между ФРГ и Чехословакия двата отбора отказват преиграване и искат да решат мача по новия метод.

Тогава идва и изпълнението на Антонин Паненка, което и до днес е символно във футбола. С копване!

Още 6 години минават преди на световно първенство да има дузпи, и то в какъв мач. Драмата от Севиля, когато ФРГ побеждава Франция на полуфинал след 3:3 в 120-те минути, никога няма да бъде забравена.

От тогава на Мондиал два пъти и финал бе решаван с дузпи. През 1994-а Бразилия би така Италия, а 12 години по-късно "скуадра адзура" си взе от съдбата своето, побеждавайки след наказателни удари Франция за трофея.

На европейски първенства никога досега поне мачът за купата не е бил печелен по този начин, но колко незабравими драми видяхме... Холандия - Италия от 2000-а, Англия - Германия на Евро 96...

Да не забравяме и българската следа, която не е само в появата на този ужасен метод за мъчение, но и дотук безалтернативен за определянето на победител при равенство.

Култов случай е победата на ЦСКА над Панатинайкос през 1972-ра, когато реферът от СССР не преброява добре гръцките изпълнители, а УЕФА назначава преиграване на мача. В скандалната вечер българите са на път да спечелят при 11-метровите удари, но арбитърът Липатов слага край на изпълненията, преди резултатът да е окончателно оформен. В преиграването ЦСКА пак бие, но вече без да се налагат дузпи.

В евротурнирите и ЦСКА, и Левски, а и Лудогорец в последните години, са имали големи драми с дузпи.

Но най-паметни за нас остават онези срещу Мексико от най-славното първенство с участиео на националния отбор. Минаха 23 години, но победата над мексиканците на САЩ 94 с дузпи е вечен спомен.

По ирония на съдбата в началото пак бе Мексико, пак мач на България...

И ние сме дали нещо на световния футбол, нали така!?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията