Речникът, който ви трябва за финала в Кардиф

Ако сте в Уелс за мача, ще искате да знаете как да попитате местните "къде е най-близкият пъб"

Sportinglife
Sportinglife 07:20 ч., 03 Юни 2017
0
2404

Сигурно ще стане и спор, какъвто има във всяка футболна компания.

Ако чуете, че някой произнася нещо като Anghofia Lionel Messi, Cristiano Ronaldo yw chwaraewr gorau’r byd!, да знаете, че този човек е от Реал. Защото това значи "забравете Лео Меси, Кристиано Роналдо е най-добрият в света!".

Искате да спорите? Недейте. Поръчайте си още един пинт cwrw или чаша gwin. Иначе можете да се оплетете в някоя каша с елфическия звучащия и звънлив местен език.

Когато наближи времето за мача, събирайте си нещата и тръгвайте към стадиона, за да не изпуснете y rownd derfynol - финала.

Турнирът, за ужас на УЕФА вероятно, в последните дни има ново име - Cynghrair y Pencampwyr (Шампионска лига на уелски).

Ако по "Кардиф Роуд", който води до стадион "Принсипалити", около вас има орда от фенове на Юве, зарадвайте ги с познания - на местния език Yr Hen Fenyw е Старата госпожа.

Сигурно ще ги ободрите преди нервите от големия мач. Те ще искат това, което и испанците - tlws (о, ужас - това е трофей).

За щастие с облекчение поне можете да викнете "гол", когато топката влезе във вратата. На уелски си е пак така.

И, ако искате да се задълбочите в разговори по време на мача с местен, който е седнал наоколо, необходимо е да знаете наръчник от футболни термини.

Gôl-geidwad - това е вратарят. Amddiffynnwr е защитник, като лесно може да се отсее коренчето - дифинър. Полузащитник... по-добре изобщо не опитвайте, защото Chwaraewr canol cae изисква дълги упражнения и може да сгафите.

Нападателите са Blaenwr, което си е бляенир, но всъщност голямата дилема е дали ще се стигне до драмата на Cic gosb - дузпите.

Недай боже, може и да загуби вашият отбор. Все един от двата ще падне, няма начин. Тогава, като хора с футбол във вените ни, знаем добре кой е виновен, нали?

Dyfarnwr. Съдията, естествено!

И за финал, нещо от недрата на този иначе толкова красив и различен език:

Pob lwc yng Nghaerdydd a gall eich tîm ennill!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията