Всичко започна с Реал - Ювентус

Заради срещата им на твърде ранен етап преди 31 години, двата клуба слагат основите на Шампионската лига

Sportinglife
Sportinglife 15:45 ч., 30 Май 2017
0
2330

Финансовият консултант от Лондон Хари Филип коментира от дистанцията на времето:

"Спортната и финансова сигурност, която днес дава Шампионската лига, я нямаше в стария турнир. Тогава всичко бе директна стрелба, елиминации. Този формат бе против интересите на най-големите клубове, защото рискуваха да направят скъпа селекция и да са аут от играта още преди Коледа."

Кийр Раднеге, тогава европейски редактор на списание "World Soccer", казва:

"Испанските и италианските отбори се бунтуваха, защото искаха да печелят повече купи. Юве и Реал започнаха турнира онази година с нагласата, че ще са на финала във Виена по право. А преди Коледа единият беше аут."

Реал елиминира Юве с дузпи след разменени победи с по 1:0. За десерт Мадрид отпадна на полуфинал от Байерн. А финалът бе Байерн - Порто и го спечелиха португалците.

Думите на Бониперти обикалят европейската преса и УЕФА започва работа по новия турнир. Заемат се експерти от финансовите и футболни офиси на високо ниво в Европа. Търси се формулата.

Шест години по-късно тази нова Айфелова кула на футбола бе факт и от сезон 1992-93 г. имаме Шампионска лига.

С "щита" на групите и системата на поставени и непоставени, клубовете от Испания и Италия са спечелили 14 от 23 финала. Преди 1992-ра те имаха 4 от последните 24 купи.

Големите са в друга орбита, а малките - встрани от масата с благата и далеч от конкурентност с грандовете. Това е ефектът на Лигата.

Тя е най-гледаното клубно състезание в света, разбира се - популярността на клубове като Реал, Барселона или Байерн расте ежедневно. Въпросът е - има ли мачове като Реал - Юве още наесен?

Отговорът - не. Интригата започва чак в елиминациите.

Поглеждайки позитивно - ето, в събота ще гледаме големия мач между двата колоса, който е директно за трофея. Става за втори път (след 1998-а).

Преди мача на официалния обяд двете делегации със сигурност ще си припомят на чаша вино за онези мачове от 1986-а и идеята, която се ражда след тях.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията