Те са българските Светци

Феновете на Саутхемптън у нас може и да не са многобройни, но са здрава и лоялна общност

Sportinglife
Sportinglife 07:45 ч., 23 Май 2017
0
1295

Юнайтед, Ливърпул, Челси, Арсенал - глобално популярни английски клубове, фланелки на които можете да видите често да се разхождат и по българските улици.

Няма нищо странно - това са марки с огромна маса последователи. Но у нас има и привърженици на други отбори, които са далеч от битки за титли и химна на Шампионската лига.

Феновете на Саутхемптън в България са сравнително малка, но сплотена общност. Родният фенклуб функционира вече от няколко години, а хората в него се сплотяват и онлайн - имат си сайт, както и със срещи наживо за гледане на мачове.

Пътуванията до Саутхемптън за мачове също вече далеч не са недостъпни. Изобщо - това са те, българските Светци, какъвто е прякорът на отбора.

Някои от тях са се вдъхновили от игрите на Сейнтс в ерата на незабравимия магьосник Мат Льо Тисие, но разбира се има и фенове от последните години. След завръщането си от изгнанието в долните дивизии, отборът показва стабилни игри и играе в евротурнирите редовно.

Така ще е и наесен, ако Манчестър Юнайтед спечели Лига Европа, защото Саутхемптън завърши на осмо място във Висшата лига.

На уебсайта на организацията, кръстена подобаващо - Bulgarian Saints - кипят оживени дискусии преди и след всеки кръг, както и по време на цялата година. Обсъжда се всичко. От играта до трансферните планове и слухове, както и организациите за срещи.

Мачовете в София се гледат в "Бирария Дондуков", където има десетки видове бира и атмосфера, достойна за мачовете от английското първенство.

Тази общност си има и конгреси - те вече са традиционни. Мястото им е в Боженци, а времето - всеки последен уикенд на месец юли. От три години се провеждат и атмосферата е уникална.

Общността е Задругата на Светците. Присъстват хора от цяла България. На конгресите се обсъждат изминалите сезони, очакванията за новият сезон, трансферната политика, всичко свързано с клуба.

А връзката с клуба я има и се подобрява. Целта е да има по-лесен достъп до билети, възможности за обмяна на информация в реално време, взаимодействие с други фенклубове в Европа и по света.

Респективно клубът е в ре-организация, като усилията са в посока засилване на международните активности и налагането на бранда.

Нещо, което е типично вече за повечето английски отбори по примера на най-популярните. Висшата лига е най-гледаното първенство в света и неговите клубове са емблеми, разпознаваеми в целия свят.

През Ноември 2016-а четирима представители на Светците от България посетиха "Храма", а именно стадион "Сейнт Мерис". Те гледаха паметния мач срещу Интер в Лига Европа. Снимките и историите им на сайта разказват за уникална атмосфера и преживяване. За десерт любимият им Саутхемптън спечели с 2:1.

През този сезон тимът отново се представи силно и загуби финала за Купата на лигата срещу Манчестър Юнайтед с 2:3 след късен гол и драма.

И все още мечтае за евротурнирите.

На 10-11 юни в София е благотворителният турнир, организиран от Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори.

И Bulgarian Saints ще имат отбор, който ще се включи за първи път в надпреварата.

Бъдете сигурни - ще звучи и химнът на клуба, популярен в целия свят, включително и у нас:

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията