Изкуството да вземеш без пари играч - чисто злато

Дани Алвеш е поредният свободен агент, който блести ярко в новия си отбор

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 11 Май 2017
0
12724

Андреа Пирло в Ювентус, 2011 г.

Защо Милан реши, че на 32 години най-важният му играч вече не е толкова важен...?

Загубата за едни е печалба за други. През лятото на 2011-а Ювентус се стягаше за атака на върха и назначи Антонио Конте за треньор. Първият му трансфер бе да вземе Пирло от конкурентите като свободен агент.

Останалото, както казват, е история. Този изключителен футболен мозък създаде победната философия на новия Ювентус, която и до днес е неразгадаем алгоритъм за съперниците в Италия (и в Европа в немалка степен).

Шеста поредна титла е близо, като първите четири бяха с големите заслуги на "старчето". А и пак неговите умение да разработва шперцове за всеки съперник от средата на терена, докараха Юве до финала в Шампионската лига през 2015-а.

Сега е в Ню Йорк Сити и е към края на една славна кариера.

Мирослав Клозе в Лацио, 2011 г.

Байерн вече нямаше нужда от него, защото наближаваше 33. Всъщност, навърши ги в деня, в който подписа с Лацио.
Голмайстор по кръв и призвание, Миро изобщо не смяташе да се отдава на пенсионни настроения. Първо направи изумителен дебют, като бе с роля в пет от шестте гола, които Лацио наниза във вратата на македонския Работнички в Купата на УЕФА.

През октомври същата година вкара победно в добавеното време срещу Рома и половината град започна да го обожава.

Завърши с 12 шампионатни гола първия си сезон, достатъчно да се появи на Северната трибуна на "Олимпико" нов транспарант: "Миро е с нас". Копие на нацисткия слоган "Бог е с нас"... Стана скандал, като самият Клозе обяви, че не харесва банера и политиката.

Вкара един вагон голове за Лацио (63) за пет години, като на 38 реши, че е време да спре. Култова фигура за лациалите.

Пол Погба в Ювентус, 2012 г.

Историята е известна вече до болка. Юнайтед си го върна миналото лято за близо 105 милиона евро, след като го изпусна за 0. Всъщност, не точно. Без трансферна сума - да, но срещу обезщетение, каквото се полага за клуба, дал на играча първия му професионален договор.

Погба стана три пъти шампион на Италия, игра финал в Шампионската лига, израсна и вече е един от най-добрите полузащитници на новото време. Юве си знае работата, особено, когато става дума за това да вземеш точния човек за смешни (или никакви) пари...

Роберт Левандовски в Байерн, 2014 г.

Скандали, рязане на гумите на автомобила му, заплахи към семейството... Дортмунд не прие как Лева си тръгва без пари от града и отбора, където бе обожаван. Полякът издържа психически, въпреки 12 месеца бе "на нож" с феновете.

Жълтата стена празнуваше през лятото на 2013-а решението на Дортмунд да не продава деветката на Байерн. Без да подозира, че то ще се върне като бумеранг година по-късно.

Дали напрежението около трансфера му се отрази в Мюнхен?

Едва ли - три сезона, 108 гола в 145 мача...

Едва ли може да има по-успешен свободен трансфер в историята.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията