Стоичков, 25 години след „Уембли“: Знаех, че ще покажа купата на цяла България

Камата и Хосе-Мари Бакеро си спомнят историческия ден, в който Барса за първи път стъпи на трона на Европа

Sportinglife
Sportinglife 07:25 ч., 10 Май 2017
0
2378

Годината е по-специална за Барселона като футболен гранд.

На 20 май 2017-а клубът ще отбележи 25 години от най-важната дата в новата си, а вероятно и в цялата си история.

До 1992-ра Барса пак имаше статут на голям отбор, но му липсваше нещо важно - Купата на европейските шампиони.

Случи се на "Уембли", като част от триумфа, променил историята на каталунците, бе и Христо Стоичков. Преди четвърт век каталунците биха с 1:0 италианския Сампдория на финала с гол на Роналд Куман в продълженията.

Това остава и единственият случай, в който българин се е докоснал до най-важния трофей в клубния футбол. Незабравимо за всеки роден запалянко, който е гледал онзи двубой.

Всеки път, когато темата е "Барселона - Сампдория", Кавалера на "Златната топка" се усмихва. Преди 25 години той седна на парапета на ложата пред представители на кралската фамилия, за да вдигне над главата си най-голямата купа с още по-големи уши.

"Само мисълта за онази вечер в Лондон ме кара да настръхвам. Знаехме каква отговорност имаме, колко искат всички в Барселона тази купа", казва Стоичков и показва с пръсти ръцете си - наистина е настръхнал.

"Днес Барселона често играе полуфинали, печели финали, вече има пет трофея от Шампионската лига.

В новия век няма по-успешен клуб, а и там играе Лео Меси - футболното божество на новото време. Но в онези години нещата не стояха точно така. Усещаше се, че този трофей трябва да бъде спечелен на всяка цена.

Голям момент! Много голям. Връщам лентата и помня минута по минута финала. Ударих греда с десния крак, много ми се искаше да вкарам. После дойде голът на Куман.

Аз и Бакеро застанахме за изпълнението, бутнахме топката на Роналд. Бум - във вратата. Нататък само брояхме секундите, сърцата ни щяха да изскочат!".

Споменатият Хосе-Мари Бакеро също има какво да разкаже.

Той заведе Барса на "Уембли" тогава с гола си в добавеното време, спасил тима от отпадане срещу Кайзерслаутерн във втория рунд от турнира (1:3).

"Вярвахме, че купата няма да ни се изплъзне - казва халфът. - Сампдория бе силен отбор с Виали и Манчини, но ние също бяхме страхотен тим.

Притесненията бяха заради загубения финал от Стяуа шест години по-рано, всички в Барселона го помнеха. На терена обаче нямахме никакво напрежение и страх."

Стоичков подема:

"От какво да се притеснявам? Не имахме Роналд, Михаел Лаудруп, Бакеро, Бегиристайн... Кройф ни бе вдъхнал страхотен отборен дух и самочувствие.

Само победата бе в главите ни. Знаех, че тази купа е там, за да я вдигнем ние. Да я покажа на цяла България от трибуната!".

Стоичков и Бакеро, който е друга голяма фигура от онзи дриймтим на Йохан Кройф, помагат на инициативата Campus Barcelona за втора поредна година.

Камата от Маями окуражава децата и ги насърчава, че това изживяване няма да забравят никога.

"На малките шампиони, които и тази година ще идат в Барселона за една седмица, ще кажа само: Прегръдка и смело напред! Това е специална година за клуба, отивате там в подходящ момент. През лятото ще усетите магията на футбола, ще стъпите на игрищата, на които е играл и Меси - виждате къде е той сега и какво прави във футбола, нали? А и ще ви разкажат за нашия отбор, и той не беше никак лош!

Ще стъпите и на стадион "Камп Ноу", където са се случвали велики неща, за които и аз мога да ви разказвам дълго...

Пожелавам ви да го направите през лятото! Стискам ви палци да усетите всичко това - магията на Барса." Да, това е година за почит в каталунския клуб - към дриймтима, който сложи основите на успеха и Златния век за Барса.

За децата, които ще са за седмица там през лятото, годината също ще е паметна - спомените от лагера остават за цял живот.

25 години след "Уембли", днес Барселона е един от най-големите клубове в света. И мотото, изписано на трибуните на "Камп Ноу" говори за това: "Повече от клуб".

Но ако не бе онази нощ в Лондон през 1992-ра, кой знае накъде щеше футболният вятър да понесе кораба на синьо-червените във водите на модерния футбол.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията