Никой не може да е по-добър от Лий Тръндъл

На 40 години той се завърна, за да прави магиите си из калните игрища на Уелс

Sportinglife
Sportinglife 10:55 ч., 28 Апр 2017
0
3276

Той може всичко. Да сръчка защитника така, че да го свиват ребрата до понеделник.

Да вкара с мощен шут, без да се притеснява, че е по-вероятно шутът от такава дистанция да иде в пъба зад стадиона. Или да копне топката над вратаря, докарвайки до делириум подпийналата тълпа на някое теренче в Уелс.

"Никой не може да го прави като Лий Тръндъл", реве групата запалянковци на Ланели след поредния му гол. И наистина - никой не може!

Култовият нападател, роден в предградията на Ливърпул, но никога не стигнал до академията на един от двата големи отбора в града, ще навърши 41 години през октомври.

Което не го спира да прави магии по терена - шоуменът на долните дивизии, както го наричат. Анимационната магия - друг негов прякор.

Феновете са влюбени в Лий, защото той пие бира с тях след мача в пъба. Край него никога не е скучно.

И днес, когато ниже попадения за Ланели - втородивизионен миналото лято, върнат с негов основен принос в елита на уелския футбол.

И преди години, когато играеше за клубове с огромни агитки като Суонси и Лийдс, и бележеше в професионалния футбол, чак до подножието на Висшата лига.

През този сезон вкара 45 пъти, като има 8 хеттрика. Феновете на Ланели пеят, че има свръхумения, че е Супермен. А той ги черпи с бира, нахилен, след като накаже поредния съперник с 2-3 гола.

През есента една негова дузпа в благотворителен мач стана viral - изпълнението е уникално и точно в негов стил.

Наведе се, уж да си нагласи топката, а я бутна с върха на обувката и я вкара покрай неподготвения вратар.

Никога от нищо не му е пукало, дори в свирепото съперничество на Суонси и Кардиф, където често нещата завършват с бой. Не се притесни да вдигне уелско знаме, върху което пише Fuck off Cardiff, след като на "Уембли" спечели Трофея на Футболната лига с "лебедите" преди 11 години.

В Кардиф го мразят. В Суонси е легенда.

Тръндъл днес тежи към 88 килограма при 183 сантиметра височина. Теглото му като активен професионален играч (като какъвто се отказа преди 4 години) е около 74 килограма.

"Е, какво толкова - някое килце отгоре - смее се Лий. - Пия повече бира, угаждам си, но в мачовете съм огън".

Така е. Той е от онези култови типове, заради които стадиончетата се пълнят, където и да играе. В Суонси, където се връща два пъти през годините, и до днес се чуват песни за него в домакинските мачове.

Клубът го назначи преди две години като треньор на юноши и посланик. Втората му роля се състои в това да обикаля училища из Уелс, да дарява домове за хора в неравностойно положение, както и да общува с медиите по неговия си начин.

Тръндъл дава интервюта, в които хуморът е смесен с това да обясни колко важен клуб е Суонси и как е фактор във Висшата лига, който няма намерение да се връща там, откъдето е дошъл...

А нападателят знае отлично къде е това.

Той игра в Суонси, когато "лебедите" бяха в четвърта и трета дивизия. И още тогава бе любимец на трибуните, защото - колко са играчите на това ниво, които правят трикове, играят с петичка или опитват удари с копване над слисаните вратари?

Бристол Сити го купи за 1,1 милиона лири, игра под наем и в Лийдс, където още в първия мач направи "мрежичка" на съперник и го сложи по задник на терена. И, естествено, "Елънд Роуд" полудя.

Но не и преди Лий да стане първият футболист извън Висшата лига, подписал индивидуален договор за имидж правата си. Суонси се решава на контракта, след като се оказва, че 40 процента от фенските атрибути, които клубът продава, са свързани с Тръндъл.

Марката LT10 е такъв хит в социалните мрежи и в града, че нощен клуб си кръсти ВИП-залата за най-важните клиенти на него. Lee Trundle Lounge. Не мина и година след това, а нападателят стана акционер във въпросното заведение.

Куриозно, и до днес във феншопа на Суонси се продават тишърти, чаши и други дреболии с неговия лик или име! Нищо, че Лий играе за Ланели, а действащите герои на терена с екипа на "лебедите" са съвсем други.

"Когато дойдох тук, не бях чувал за Лий Тръндъл - признава Гулфи Сигурдсон, най-голямата звезда на Суонси днес. - Но около клуба той е като някакъв талисман, всенароден любимец. Децата и юношите го боготворят, а той е много сериозен като треньор с тях. Феновете пеят за него по време на мачовете. Култов тип!".

Голям колорит. В една от стаите му продължава да има плакат на Греъм Шарп, който е герой от детските му години - израснал е като фен на Евертън, а през 80-те Шарпи нижеше голове със синята фланелка.

Едно от гаджетата му бе Лиз Маклернън от групата Атомик Кийтън, но се разделиха преди десет години. Стилът му на живот се стори твърде "нестабилен и хаотичен" на певицата.

Не че му пука. На него никога от нищо не му е пукало, а и усмивката не слиза от лицето му.

Защото никой не е по-добър от Лий Тръндъл!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията