Една легенда на 60!

Стойчо Младенов е голяма фигура във футбола ни и като играч, и като треньор

Цветан Дерменджиев 14:40 ч., 11 Апр 2017
0
1912

Днес безспорно най-успешният треньор на ЦСКА през 21-и век - Стойчо Младенов, навършва 60 години.

По ирония на съдбата именно на същия юбилей за клуба, "червените" за последно станаха шампион, пак под негово ръководство.

Обвиняван е в какво ли не.

Но никой не може да отрече, че именно той постави основите на последния успешен червен отбор с Велизар Димитров, Емил Гъргоров,  Стоян Колев, Жоао Брито, Макдоналд Мукаси, а впоследствие именно благодарение на неговия нюх през ЦСКА минаха играчи като Жоао Карлос, Неи, Жуниор Мораес, Сержио, Буш, чиито изходящи трансфери донесоха на ЦСКА милиони.

Не на последно място, именно той наложи в националния отбор навремето звездното трио Бербатов, Стилиян и Мартин Петрови и впоследствие ги направи звезди от световна величина.

ЦСКА - Ливърпул 1982

Българският шампион побеждава с 2:0

Познавам Стойчо Младенов от близо 14 години. Като всяко дете, преди да свържа професионалния си път с футбола, и аз съм се блъскал за автографи от любимите футболисти и треньори.

В един мач между Черноморец и ЦСКА на 5 април 2003-а година, при пороен дъжд,когато червените победиха на порутения днес стадион „Черноморец“ с внушителното 8:2 след мача Екзекутора направи голям жест, прекъсвайки разговора си с важни хора от ръководството, за да дойде и да ми разпише плакат на отбора.

Каза ми "влез в съблекалнята, не чакай на този дъжд“. Още тогава ми направи силно впечатление, че освен легенда, Младенов е голям човек.

Заобиколен от всякакви проблеми, в най-трудните години той държеше ЦСКА на върха и само съдбата и странични фактори му попречиха да вкара червения клуб, където всички искат да го видят – в най-комерсиалния турнир на Стария континент.

В деня на юбилея му разговаряме с трима души, оставили трайна следа в кариерата му – треньорът, който му даде път в професията - Георги Василев, както и двама бразилци, които оставиха диря в ЦСКА през годините – Жуниор Мораес и Неи.

Именно те са последните голмайстори на червените в А група и споделят, че нямаше да бъдат това, което впоследствие станаха, ако не беше Младенов.

Георги Василев: Нямаше да постигна успех в ЦСКА, ако не беше той

„Използвам случая преди всичко да кажа колко се радвам за неговото развитие и за висините, до които достигна. Привличането му като мой помощник през 1996-а смятам за мой успешен ход. С времето той ми доказа, че е много коректен като човек и вещ в професията.

Нито за миг не съм се чувствал подведен от него. Определям времето, в което работихме заедно за изключително добро взаимодействие и разбиране, което се отрази и на съвместната ни работа. Успехът, който постигнах в ЦСКА, се дължи до голяма степен и на него.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията