Великаните с номер 7 на Юнайтед

От Бест до Кристиано Роналдо, култовите фигури, които направиха тази фланелка специална

Sportinglife
Sportinglife 10:05 ч., 03 Апр 2017
0
8750

През януари Манчестър Юнайтед се раздели с Мемфис Депай, продаден на Лион. На пръв поглед - какво толкова, трансфер като трансфер.

Подробност, не маловажна - холандското крило носеше номер 7 на гърба в екипа на "червените дяволи". Това е ключово.
Някои номера и имена на играчи и клубове са се сляли в амалгама, превърнала ги в символи. Десетките на Аржентина и Бразилия - Марадона, Пеле, Зико, Меси... Знаете.

След като ви предложихме разходка из историята на това защо номер 7 е велик за Ливърпул и кои легенди са го носили, ето и пътешествие недалеч от Града на Бийтълс, където Манчестър Юнайтед къта в сърцето си същата страст към "седмицата".

Ето причините.

Няма нужда да търсим оригиналност, защото началото на тази история е с човека, за когото Пеле казва, че е по-добър от него.

Джордж Бест си ходи с името. По-скоро - с фамилията. Той е вероятно най-големият любимец на всеки, който обича Юнайтед и е гледал гения на крилото. Северноирландецът е наричан Рокзвезда на терена заради начина си на живот.

Той дриблира из противниковите защити със същата лекота, с която по прави из нощните клубове. В събота следобед вкарва два гола на съперника, а вечерта вкарва в леглото си поредната красавица.

"През 1969-а спрях алкохола и мацките. Това бяха най-ужасните 20 минути в живота ми", е една от прочутите му фрази.

Талантът му е толкова очевиден, че на 15 години скаутът на Юнайтед в Северна Ирландия праща телеграма на Мат Бъзби, мениджъра на клуба: "Мисля, че открих гений".

За 11 години на "Олд Трафорд" се оказва, че е точно така. В пет от тези сезони е голмайстор на отбора, печели "Златната топка" и Купата на европейските шампиони.

За 470 мача с екипа на "червените дяволи" Бест никога не е резерва - не носи номер 12, който тогава е за единствената смяна. Само веднъж е с деветката на гърба, в мач срещу Шефийлд Уензди през 1969-а.

Само 39 пъти носи десетката и 43 двубоя изкарва с номер 8. Едва половината от останалите мачове играе със 7. Често носи 11, и то по свое желание. Но най-големите му подвизи се свързват именно с култовото "7".

Джорджи Бест си отиде от света преди 12 години, след като здравето му бе сринато години по-рано. Изпратиха го над 150 000 по улиците на Белфаст, а летището носи неговото име.

Номер 7 в Юнайтед имаше нов смисъл след него.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията