35 години от Мача на мачовете

Стойчо Младенов и Фил Томпсън – две легенди говорят за един незабравим 17-и март и ЦСКА - Ливърпул

Цветан Дерменджиев 07:35 ч., 17 Март 2017
0
3757

- Казаха ли ви нещо от лагера на англичаните след мача?

- На мен лично не, но Боб Пейсли на пресконференцията призна превъзходството ни. Ние просто бяхме подготвени физически и тактически за този мач много добре. И не повторихме грешката от предната година, когато загубихме с 1:5. Това ни даде опит.

- Пазите ли се фланелката от този мач?

- Нямам този навик. От световното в Мексико например си пазих всички фланелки с футболисти, които сме си разменили. Имам много приятели и ги раздадох. Имам единствено останали три екипа. На Жуниор Мораеш, на Стилян и Мартин Петрови. Имах една на Стоичков от мача на Барселона с Бенфика, но и нея я подарих на скъп човек, на който дължа много неща. (б.а. - обувките, с които Стойчо Младенов вкарва двата гола в двубоя, са в музея на ЦСКА - снимка горе).

- Говори се, че от Ливърпул са ви поискали веднага след края на мача...

- Имаше запитване, а в следващите три години интерес и от други клубове в Англия и Испания, но от ЦСКА са отказали категорично. Ще ви разкрия, че Атлетико Мадрид и Монако също ми изпратиха много сериозни оферти. От клуба обаче са били категорични. Знаем, че такива бяха и времената. Чак в един момент се появи правилото, че след 29-годишната възраст можеха да ни пуснат в чужбина.

Аз се възползвах и искам да заявя, че в това отношение страшно много ми помогна поколението на Ицо, Любо и Емо. Благодарение на това, че те се наложиха, на нас ни се даде възможност да поиграем и поживеем навън.

В лагера на Ливърпул също помнят този двубой. На 16 март 2016-а имах възможност да се срещна с един от участниците от големия тим на "червените" тогава Фил Томпсън (двамата на снимката долу).

И тъй като се навършваха 34 години от мача, нямаше начин голямата легенда на английския футбол да не получи подарък, а именно програмата от този двубой през 1982 година.

След първоначалните разговори за тежкото състояние, в което се намира Ливърпул в момента, изоставането от другите отбори в челото на класирането във всяко едно отношение и работата на Клоп, стигаме до момента, в който Томпсън сподели спомените си от незабравимата за всички българи победа на ЦСКА.

"Сега като гледам тази програма от мача, си спомням, че тогава имах далеч повече коса (смее се). Тогава вашият отбор ни изненада, ние просто не очаквахме, че това може да се случи и бяхме надиграни.

Имахте невероятен отбор, още ми е пред очите момента, в който ни вкараха втория гол… Пожелавам на всички в ЦСКА отново да имат такива успехи“.

Любопитно, онзи сезон е много успешен за Ливърпул въпреки загубата в София. Томпсън си спомни, че в неговия край отборът на Боб Пейсли печели титлата и Купата на лигата.

В личен план обаче бранителят изживява голямо разочарование, като около Нова година, три месеца преди поражението от ЦСКА, мениджърът му отнема капитанската лента и я слага на ръката на Греъм Сунес.

Всичко това са детайли от "тила на съперника".

Фактите са, че на 17 март 1982-ра ЦСКА поваля най-силния отбор в Европа по онова време.

Действащ шампион на континента, сядал на трона три от предишните пет сезона. Несменяем първенец на Англия.

Единствено ноемврийската нощ от 1973-а на същия стадион, когато ЦСКА елиминира пак с 2:0 Аякс, може да съперници на този момент в историята на българския клубен футбол.

Това е Мачът на мачовете.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията