Речта на Хърбърт Чапмън

Преди 90 години великият мениджър на Арсенал предвиди как ще се развие футболът и предложи решения

Sportinglife
Sportinglife 13:45 ч., 06 Март 2017
0
1388

Когато Лестър уволни Клаудио Раниери, гледните точки на футболните хора се раздалечиха в двата полюса.

От една страна - това е човекът, сторил чудото и донесъл титлата, а от друга - е, важното е да бъде избегнато на всяка цена... не го казвайте на глас, толкова е страшно. Отпадането.

През сезона никой отбор от първите 14 в настоящото класиране на Висшата лига не е сменил мениджъра си. Всеки от останалите 6 тима на дъното го направи, като Суонси го стори два пъти.

Това е хронично състояние на паниката от евентуално спускане с дивизия надолу. И командва серия решения, не всички - дело на здравия разум - в клубовете, които около и след Нова година се озовават близо до опасната зона.

90 години минаха от прочутата реч на Хърбърт Чапмън, която разтресе английския футбол и бе революционно не само за времето си.

Но и днес можем да разберем причините за думите на великия предводител на Арсенал, променил играта с визията си.

В 21,30 ч на 18 декември 1926 г., Чапмън, тогава още мениджър на "топчиите", трябваше да говори в предаване, наречено "Футболната индустрия". Не бе някакво супер популярно шоу, но все пак говорим за ранните години на радиопредаванията за спорт изобщо.

Първите телевизионни излъчвания в Англия стартират десетилетие по-късно, така че в онази вечер вероятно милиони хора в страната са пред радиоприемниците и слушат.

Чапман говори смело и смайва слушателите.

"Започваме всеки сезон заедно, така че нека го стартираме от една и съща позиция и така да продължим до края - предлага мениджърът на Арсенал. - Без прибавяне на нови играчи в хода на сезона. Без свежи коне, след като сме тръгнали в надбягването с равни сили.

Клубовете имат 4 месеца да се подготвят за сезона, това е повече от достатъчно."

Това е първото му сензационно предложение и близо век по-късно отчасти модерният футбол го изпълнява, макар и всъщност трансферните прозорци далеч не са коректив за еднакви възможности. Но поне ограничават периодите, в които можеш да се подсилваш.

Втората идея на Чапман е втрещяваща.

"Страхът от изпадането е нещо, което води до панически решения по време на сезона - казва лидерът на Арсенал. - Клубовете гледат на него като на някаква преизподня, от която няма връщане. Явлението да плащаш твърде много за нови играчи, защото мислиш, че те ще те спасят от изпадане, става все по-разпространено. Трябва да го спрем."

Тук мениджърът стига до същината.

"Едновременно с това в лигата има твърде много състави, които през февруари и март са отпаднали от Купата на ФА и нямат шанс за трофей. Далеч са от лидерите - нарежда вижданията си Чапман. - Не могат и да изпаднат, просто са номерче в класирането на отборите.

Ако направим промяна и от 22 клуба в елита отпадат 11, нещата ще са съвсем различни.

Никой няма да изпада в летаргия, а същевременно с това при 11 връщащи се всяка година отдолу, никой няма да прави чак такива трагедии от евентуално изпадане."

Кой е Хърбърт Чапмън?

Играе за 20-ина клуба в кариерата си, включително Тотнъм. През 20-те години на XX в. печели две титли на Първа дивизия с Хъдърсфийлд, после прави същото и с Арсенал, където е легенда.

Тактически иновативен, вярващ в неща като диети и физическа подготовка на ново ниво, Чапмън променя много неща в Арсенал и английската игра.

С него клубът от Северен Лондон печели първата си титла изобщо.
Идеите му са революционни за времето си, а и става първият мениджър в пълния смисъл на думата - с пълен контрол в клуба, не просто треньор.

Статуята му днес посреща феновете пред стадиона на Арсенал.

В онези дни на идеите на Чапман се поглежда доста сериозно. Футболната асоциация, която променя правила в играта в тази епоха изключително трудно, разглежда предложенията.

Отхвърля ги, разбира се - твърде крайни са, особено това с изпадането на половината отбори от всяка дивизия.

Днес обаче такъв формат би бил любопитен. Битката във Висшата лига, например, ще е направо щура. Ако си 10-и се бориш за европейски места, ако си 11-и, отпадаш (в наши дни лигата е от 20 тима).

Идеите на Чапман са подкрепени и от цяла глава в една от книгите му за футбол, издадена години по-късно.

Той предрича, че един ден някои клубове ще са с далеч по-големи възможности от другите, което ще ги поставя в привилегирована позиция преди и по време на сезона, ако се позволяват трансфери без ограничения.

Поне времево, това е регламентирано в епохата на модерния футбол. Но хаосът и паниката от серия лоши резултати, както и страхът от бездната, наречена изпадане - особено финансова в наши дни - продължава да действа все по един и същ начин на клубовете 90 години след речта на Чапман.

Затова и си отиде Раниери. Дори и титлата не го спаси.

Залогът е твърде голям и се измерва в милиони.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията