Мат Холанд за Sportinglife.bg: Никой не може да спре Челси

Интервю на Кирил Евтимов с бившия капитан на Ейре с над 200 мача във Висшата лига

0
1397

Мат Холанд изигра над 200 мача във Висшата лига с Ипсуич и Чарлтън, където бе и капитан. Носи лентата и на Ейре в няколко мача, игра за страната си на Мондиал 2002. В Чарлтън бе част от тима, в който игра и Радостин Кишишев.

Днес халфът вече е анализатор на платформата Talksport на BBC, и в качеството си на такъв бе на мача Челси - Суонси (3:1) в събота, където разговаря с Кирил Евтимов - бългаският "човек в Челси" за срещата. Експертът по еврофондове и запален почитател на английския футбол нерядко е на големи мачове в Лондон, а в случая стана и репортер на Sportinglife.bg за разговор с Холанд.

Той не за първи път се среща с бившия полузащитник, като по традиция го дари с бутилка българско вино от оряховския край.

Ето мнението на ирландеца за битката за титлата във Висшата лига, както и какво се случва в Шампионската лига. А и впечатленията от Лудогорец...

- Здравейте, Мат - винаги е удоволствие да говорим с вас. Да си поприказваме за Висшата лига - сигурна ли е титлата на Челси?

- Не на сто процента, но да кажем - на 99. Ще е много трудно някой да си стигне. Те загубиха дотук три мача в 26 кръга, сега трябва да паднат 3-4 пъти в последните 12. Не виждам как ще стане. И към това да добавим, че преследвачите трябва да победят във всеки двубой, за да наваксат разликата. Коща и Азар са в отлична форма, играта се получава, Челси е почти сигурен шампион.

- На какво се дължи това най-вече? На гения на Антонио Конте или на липсата на европейски футбол, който облекчава програмата?

- Смес и от двете, без съмнение. Антонио Конте рано видя, че нещата не вървяха по план и промени схемата - с трима бранители, неговата любима формация. Липсата на европейски футбол помага, вижте и Ливърпул, те също правят силен сезон и пак този фактор е важен.

- Този един процент, който оставяме като шансове... Освен Манчестър Сити, има ли някой друг отбор, който може да настигне Челси?

- Ако някой може да го направи, това е Сити, като качество. Тотнъм е отличен тим, но нямат достатъчно широк състав и една-две контузии ще ги извадят от релси.

Арсенал не е достатъчно постоянен. Същото се отнася и за Сити.

Проблемът е, че оттук нататък трябва да печелиш всеки мач до края и да се надяваш на доста грешки на Челси. Сити биха били моят избор, ако трябва да кажа кой може да го направи - особено с гладния за голове отново Агуеро, но не изглежда вероятно да се случи.

- Да говорим за Шампионската лига. Фаворитите ви? Може би Реал, Байерн...?

- Да, те са големите фаворити, но не бива да се отписват отбори като ПСЖ, с начина, по който надиграха Барселона, както и Атлетико. Този тим стигна два финала за три сезона и има чудесни играчи, Гризман най-вече, за него се говори като за цел на Манчестър Юнайтед. Реал и Байерн изглеждат топ фаворити, но турнирът е доста отворен за изненади.

- Вашето мнение за Лудогорец, казахте, че сте ги гледал в Европа този сезон?

- Добър отбор. Спечелили са пет титли поред в България, бяха в тежка група в Шампионската лига с ПСЖ и Арсенал. Загубиха тежко в Лондон, но водиха с 2:0 в един момент срещу Арсенал във втория мач. Изобщо не изглеждаха лошо, като цяло.

- Да се върнем към романтичните времена в Чарлтън с Радостин Кишишев и Дани Мърфи, който също е тук на мача като журналист. Какво става днес с Чарлтън?

- Да се надяваме, че ще се върнат към добрите времена. Сега в клуба има мениджър като Карл Робинсън, който дойде от МК Донс и има огромен потенциал да ги върне в Чемпиъншип от Лига 1, където са сега. Няма да е тази година, твърде назад са в класирането. Имаха няколко много тежки сезона с изпадания... Но през следващия сезон, ако вземат няколко добри играчи, имат капацитета да се върнат в Чемпиъншип.

- Какви спомени имате от Киш?

- Страхотно готин, обичам го! От един съотборник можеш да искаш само едно - да е всеотдаен на терена, да е позитивен извън него. Сега му се обадихме от вашия телефон и беше страхотно да го чуя, той си е все така чудесен събеседник.

- Кога ще дойдете да го видите в България?

- Не знам, той никога не ме е канил!

Сега, като си говорихме по телефона, ми каза: Ела да видиш ресторанта ми. Казах му - дай да видя къде точно е това на картата и ще дойда!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията