Къде са генийчетата на Аржентина от Пекин 2008?

Преди 9 години този уникален отбор спечели олимпийското злато

Sportinglife
Sportinglife 14:15 ч., 16 Яну 2017
0
12922

Китайската революция във футбола неминуемо ще намери своята кулминация с трансфер я на Меси, я на Роналдо. Неизбежно е.

Но китайците вече са гледали как Лео твори магиите си наживо, а и не в контроли или летни турнета, а в истински мачове. Накрая даже му дадоха златен медал.

Меси бе част от един от най-талантливите отбори, играл на олимпиада по футбол. На игрите Пекин 2008 Аржентина прати своето поколение генийчета, подкрепено солидно с тримата разрешени играчи над 23 години.

Те бяха Хуан Роман Рикелме, звезда на Бока и не успял 2 години по-рано да изведе първия тим до финал на Мондиал, Хавиер Масчерано от Ливърпул и Николас Пареха от Андерлехт, който да даде сигурност на отбраната.

Но съставът с младите лъвчета бе направо изумителен, ако го четем днес, близо 9 години по-късно.

Аржентина би наред в групата Кот д`Ивоар (2:1), Австралия (1:0) и Сърбия (2:0). На четвъртфинал имаше нужда от продължения, за да елиминира с 2:1 Холандия. Но полуфинал смаза Бразилия (с Роналдиньо, Пато, Андерсон, Ернанес и други звезди) с 3:0, а на финала скромно надигра Нигерия с 1:0 и взе титлата.

Къде са те сега? Какво стана с героите, които тогава спечелиха злато в Пекин?

Серхио Ромеро

Тогава бе вратар на АЗ Алкмаар в Холандия и един от най-обещаващите на поста в Европа. Но след 2 силни сезона там го чакаха периоди на пейката на Сампдория, Монако, а днес - и на Манчестър Юнайтед. Просто е обречен да е резерва в клубния си отбор.

Но пък за Аржентина Ромеро пази като титуляр на две световни първенства и три турнира Копа Америка. Игра три финала в тях, но не спечели нито един трофей от Пекин насам.

Езекил Гарай

Стълб в отбраната на олимпиадата, тогава вече играч на Реал Мадрид, макар и едва на 23 г.

Така и не успя да се наложи на "Сантяго Бернабеу", даваха го под наем, преди през 2011-а да отиде в Бенфика и да стане звезда. Последва трансфер в Зенит, където е и до днес. Титуляр за националния отбор, игра на финала на Мондиал 2014.

Пабло Сабалета

Тогава - най-обещаващият десен бранител в Примера с Еспаньол. Днес - капитан на Манчестър Сити след 7 сезона в клуба и с две титли на Англия зад гърба.

Е, напоследък Гуардиола реши, че може на стари години да го направи опорен халф, но да видим...

Фернандо Гаго

Още един млад аржентинец, който отиде в Пекин като играч на Реал през 2008-а. Но не стана голяма фигура там, поигра в Рома и Валенсия, преди днес отново да е в Бока Хуниорс в родината си. Част от отбора на Аржентина през 2014-а, но не и титуляр.

Хуан Роман Рикелме

За съжаление, вече не гали топката. Поне - не и в официални мачове. Отказа се миналата година с почести след дълга кариера в Бока, Барса, Виляреал и пак Бока.

"Той бе вторият родител на футбола. Първият са били англичаните", написа за него журналистът Хорасио Пагани при отказването му.

Невероятна фигура, техник, а за някои - последният истински №10 на Аржентина.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията