Роман Абрамович - историята преди Челси

Синът на литовски евреи продаваше гумени патета и дезодоранти, но след 1995-а изведнъж заживя в Кремъл

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 09 Яну 2017
0
8355
GETTY IMAGES

Едно име промени лицето на английския футбол, а и сериозно разбърка колодата в европейския, след като през 2003-а влезе в играта. Роман Аркадиевич Абрамович превърна Челси от симпатичен и достолепен лондонски отбор в амбициозен гранд на футбола на континента.

Но до сделката му с Кен Бейтс, при която руският милиардер придоби гордостта на Западен Лондон, животът не винаги е бил благосклонен към Абрамович. Както се казва - не винаги се е отразявал палаво в лъснатите върхове на луксозните му обувки върху червените килими на хайлайфа.

За Роман не се знае много и причината е, че самият Роман не иска да се знае повече, отколкото е необходимо.

"Старая се да не правя публични изказвания - призна пред лондонския съд през 2012-а по време на мегаделото срещу Борис Березовский. - Знам, че не се справям добре, когато трябва да говоря пред камери и микрофони. Нервен съм и не казвам, това, което искам. Не е за мен тази работа."

Днес Абрамович е 151-вият най-богат човек в света и има над 7 милиарда долара в имущество, инвестиционни активи и лично състояние. Кой би предположил преди 40-ина години...?

Роман се ражда през октомври 1966-а, когато Англия е световен шампион по футбол.

В онзи месец Челси върви добре в първенството, воден от Рон "Чопър" Харис, Питър Бонети на вратата и лидера на атаката Боби Тамблинг. Героят на феновете Питър Озгууд си е счупил крака 20-ина дни по-рано и пропуска остатъка от сезона.

В Саратов, на река Волга в Съветския съюз, по това време никой не се е интересувал от гореизложените факти, да не говорим, че вероятно тази информация не е и достигала дотам.

Роман Аркадиевич остава без майка, когато е на 18 месеца - тя не успява да преживее спонтанен аборт. Татко му загива при инцидент на строежа, на който работи, когато е на 3 години. Не помни нищо за родителите си, а чичо му и семейството се местят в Москва, когато детето е съвсем малко.

Едно уточнение - родителите на Роман са литовски евреи: Арон (Аркадий по съветските изисквания) Абрамовичус и Ирина Михаленко. Неговата фамилия също е Абрамовичус по рождение, но - отгледан от рода по майчина линия, в Москва става Абрамович. По-сигурно и малко уязвимо в онези години.

Не е особено силен ученик или студент, даже в архивите на Московския институт по горива "Губкин" може да бъде открито досието му, което направо си е средна работа като оценки. Но пък по това време вече продава рециклирани и готови за втора употреба автомобилни гуми на състудентите си.

От дома си пък прави нещо като магазин за гумени патета, с които успява някак да се снабдява от чужбина. Всичко това през 80-те години е незаконно в Москва, но перестройката вече е променила някои неща.

През 1988-а, когато законът за частното предприемачество влиза в сила, прави фирма със съпругата си Олга (жени се съвсем млад и получава 2000 рубли от тъста на сватбата), като изработват играчки за деца.

Паралелно с това е и представител на швейцарската компания Руником, която внася какво ли не в Русия - парфюми, дезодоранти, стоки за бита...

Между 1992-ра и 1995-а Роман се справя добре, без да тъне в богатство. Има пет компании за препродажби, в няколко бизнеса е посредник с добри комисиионни, влиза в управата на свинекомплекс, но основно опитва да пробие на пазара на горивата.

 

Това му носи и първите проблеми със закона. Арестуван е за отклоняването на 55 цистерни с дизел, които пресреща в Москва и препраща към Калининград.

Те са собственост на държавата и стойността им е 3,8 милиона рубли. В края на мътната история цистерните се озовават в Рига, Латвия, а след престой в ареста Абрамович се съгласява да съдейства да бъдат открити. Разминава се със съд, вероятно заради добрите си вече изградени контакти на високи нива в страната.

Горе-долу по това време среща и най-важния човек в живота му - Борис Березовский. Той отваря вратата за най-голямата крачка на амбициозния младеж - от бизнесмен до олигарх.

Березовский в този момент управлява "Лада", а и е най-големият в автомобилния бизнес на бившия СССР, който се отваря за външния свят.

Благодарение на близките си отношения с него, Роман Абрамович вече контактува с най-силните хора в държавата, а през 1996-а заживява и в апартамент в Кремъл по покана на президентското семейство на Борис Елцин.

Елцин включва компанията "Сибнефт" в един от списъците с приоритетни точки в приватизацията.

Тя е собственост на Березовский и Абрамович, а първият е достатъчно доверен човек на държавния глава, за да се случи това. Все пак е убедил други богати хора да дадат 140 милиона долара за кампанията по преизбирането на Елцин през 1996-а, а и той самият е допринесъл финансово.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията