Фабрика за интелигентни футболисти

В Академията на Саутхемптън не те учат само на футбол

Sportinglife
Sportinglife 16:30 ч., 06 Яну 2017
0
12925
GETTY IMAGES

Класната стая е част от сивия корпус - постройка, която някак небрежно седи зад вратата на тренировъчното игрище. Ниска, неособено забележителна и цветна, но с горд надпис: "Център за обучение на Саутхемптън".

Тренировъчната база в Стейпълууд е гордостта на клуба от Южния бряг. А това, което излиза от нея като "продукция" - вероятно най-забележителните футболни абсолвенти.

Люк Шоу, Калъм Чеймбърс, Джеймс Уорд Праус, Гарет Бейл... Всички те са засядали над чина в класните стаи на сивия корпус. Те са влизали всяка сутрин под надписа "Southampton Way" (Саутхемптънският начин). И това не е просто нечие хрумване, написано на стената.

Това е мото, с което клубът се гордее.

Първите думи, с които Саутхемптън представя академията си на официалния сайт са:

Our academy vision is to produce a first team year-on-year made up of 50% Academy graduates who are world-class in their technical ability on the field and behaviours off the field competing on the European stage.

Или: Нашата визия за академията е да сглобяваме всяка година първи отбор, в който 50 % са възпитаници на академията, световна класа в техничиските им възможности на терена и поведение извън терен, които да се състезават на най-високата европейска сцена.

Мислите, че е претенциозно и самоуверено? Помислете пак.

Почти няма отбор във Висшата лига, който да не е взел поне един от тези "технически съвършени на терена и добре възпитани" футболисти. И това е традиция, установена далеч преди Саутхемптън да има съоръженията и футуристичния си 36 милионен комплекс от Категория А на Висшата лига.

Алън Шиърър също тръгна от там. Мат льо Тисие, разбира се...

Но днес с учебния център и цялата програма за възпитаване, обучаване, подготвяне за живота на и извън терена, клубът направо прелива от гордост.

На стената преди да влезеш в класните стаи за поредния час, те чакат 10-те "божи" заповеди (горе) за всеки в академията.

1. Фланелката е затъкната в шортите. Чорапите са вдигнати.

2. Ръката на съперника се стиска задължително.

3. Отваряй вратата на другия.

4. Поздравявай.

5. Чисти си обувките (отнася се и за легендарното в английския футбол почистване на тези на по-старите играчи, което вече не се прилага).

6. Идвай навреме, никога не закъснявай.

7. 24 часа си професионалист.

8. Посрещай с "добре дошли" новите.

9. Имаш роля и на посланик на клуба.

10. Бъди честен, казвай истината.

Когато ново момче се присъедини към академията, той и родителите му сядат с хората от школата и обсъждат "заповедите". Има ли проблем с някоя от тях? На майката и таткото се казва какво се очаква от детето им, за да е член на тази отбрана група.

Калъм Чеймбърс, който днес е собственост на Арсенал, си тръгна от Академията с 9 защитени изпита по различни специалности на ниво Висше образование, все едно е учил в Университет.

Голямата гордост обаче е Уорд Праус, който и в момента играе за клуба. Той изкара BTEC qualification - което е като входна виза за всеки колеж на Острова. Може да избере къде да учи, ако желае.

"Искаме умни, интелигентни и готови за живота момчета да излизат от тук - казва Мат Хейл, шефът на академията. - Футболът е игра за умни хора, на терена решенията се взимат за стотни от секундата. Ако успееш да го правиш в класната стая и имаш бекграунд в други сфери на живота, ще ти е по-лесно."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията