Може ли Коледа да реши титлата в Англия?

Изискванията на телевизиите разбиха кръговете и поставиха в неравна ситуация конкурентите

Sportinglife
Sportinglife 09:50 ч., 24 Дек 2016
0
1074
GETTY IMAGES

В Англия има стар и доказал силата си израз: "Ако си първи по Коледа..."

Има и вариация:

"Ако си на дъното по Коледа..."

В смисъл - сезонът ти е предначертан, до голяма степен. Не че гарантира титла или изпадане, но случаите да не стане - особено второто, се броят на пръсти.

Челси е първи по Коледа и влиза в това, което е забавление и шоу за света, а за английските футболисти - месомелачка. Празничната програма.

Три кръга ни чакат от 26 декември до 4 януари, като в Англия изчислиха към кого програмата е била най-благосклонна. Разбира се, става дума и за късмет, и за жребий, но и очевидно за натиск от телевизионната сила с големите пари, която "разби" кръговете, за да има мачове всеки ден.

В идеалния вариант, както бе дълги години, всички играеха на 26 декември, 28-29 декември и 31 декември или 1 януари. Да, в различни часове, но обикновено всеки кръг си бе в един ден.

От няколко сезона става разминаването, за да се излъчат повече мачове.

И се оказва, че конкурентите за титлата са при различни условия в този убийствен маратон, а това може да окаже голямо значение.

Челси ще почива най-дълго от всички 20 отбора - 223 часа ще минат от първия сигнал на мача им срещу Борнемут у дома на 26-и декември до последния - гостуване на Тотнъм на 4 януари от 20 ч английско време. По средата има домакинство срещу Стоук на 31 декември.

Така лидерът ще има комфорт от на практика по три пълни дни между двубоите, а и не излиза от Лондон и няма да пътува.  Не че някой е нагласял програмата, просто тя създава страхотни условия Челси да е свеж и готов за най-трудното изпитание през сезона.

Арсенал ще има три мача за период от 198,75 часа:

26.12, 15 ч Уест Бромич (д)

1.01, 16 ч Кристъл Палас (д)

3.01, 19,45 ч Борнемут (г)

Манчестър Юнайтед е още по-притиснат от времето - само в 172,25 часа са побрани трите му двубоя:

26.12, 15 ч Съндърланд (д)

31.12, 15 ч Стоук (д)

3.01, 17,15 ч Уест Хем (г)

Тотнъм има 170 часа за трите двубоя, възстановяването и подготовката между тях:

28.12, 19,45 ч Саутхемптън (г)

1.01, 13,30 ч Уотфорд (г)

4.01, 20 ч Челси (д)

Манчестър Сити е още по-зле, разполага само със 167,75 часа:

26.12, 17,15 ч Хъл (г)

31.12, 17,30 ч Ливърпул (г)

2.01, 15ч Бърнли (д)

А от шестте топ отбора в Англия, вторият в класирането в момента Ливърпул е изтеглил най-късата клечка в програмата. Между началния сигнал на първия "празничен" мач - на 27 декември в 17,15 ч английско време у дома срещу Стоук, през домакинството срещу Манчестър Сити (31.12 от 17,30) до гостуването на Съндърланд на 2 януари от 17 ч и края му ще има само 143,75 часа.

Това са три мача, събрани в 6 дни, реално. Плюс пътуването до Съндърланд, което отнема почти половин ден.

Ливърпул е и номер 2 в списъка на цялата Висша лига за най-сгъстена програма по празниците. Най-зле от всички отбори е Саутхемптън, който има само 117 часа, в които са побрали от начало до край трите му мача.

Това е със 106 часа по-малко от периода при Челси. Не е ясно защо и как не е съобразено това, защо е необходимо "светците" да играят на 28-и, а после на 31-ви и 2-ри януари.

Защо Ливърпул трябва да гостува на Съндърланд на 2 януари, а не на 3-ти, при условие, че играе последния мач за 2016-а късно на 31-ви?

Същото се отнася и за Сити, който можеше да получи ден повече почивка след гостуването на "Анфийлд" часове преди настъпването на новата година.

Далеч от мисли за конспирация и тенденция, въпросите за равнопоставеност на конкурентите са задължителни.

За първи път от много време Моуриньо и Венгер се обединиха, че програмата този сезон е направена кошмарно. Още през октомври Клоп изригна, научавайки, че ще има по-малко от 48 часа между два мача, плюс петчасово пътуване до Съндърланд. Дори британските мениджъри, например Марк Хюз, недоволстват.

Неговият Стоук трябва да иде на "Анфийлд" на 27 декември в късен мач, да се прибере по нощите, да почива на следващия ден, за да е готов за нова тежка визита с дълго пътуване - на Челси на 31-ви рано следобед. Защо Стоук не играе с Ливърпул на 26-и с останалите мачове?

Телевизионните изисквания разбиха тотално програмата, сгъстиха като в менгеме мачовете за някои отбори, от което със сигурност ще има последствия.

Няма как Саутхемптън да изиграе с един състав трите мача за 117 часа, а и няма как да ги изкара на едно ниво.

Решението е съвсем просто, но явно нефутболни аргументи командват футбола в най-скъпото и силно първенство. Пълен кръг на 26 декември, пълен кръг на 30 декември и пълен кръг на 3 януари. Кой би бил против?

Кой ли? Хората, които плащат милиардите, за да има зрители пред телевизорите всеки ден.

Забавление...

Но в тези 10 дни много точки ще се губят и печелят и през май броенето ще е различно за отборите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията