Коледа и Нова година? На стадиона!

Светът се забавлява, а играчите посрещат празниците с режим и по автобусите

Sportinglife
Sportinglife 10:30 ч., 20 Дек 2016
0
1854

Това е най-хубавото време да си футболен запалянко. Особено в Англия. Мачовете през периода от Коледа до 1 януари са запазената марка и подарък за света от родината на играта.

Велики дни. Коледа току-що е отминала с подаръците, елхата, топлината на семейната сбирка (но и чичото или тъщата, натоварили околните с политическите си възгледи или мърморенето за някакъв ежедневен битовизъм), когато футболът се завръща. Бягството от всичко.

Само този, който е живял на Острова или поне е бил там по време на мачовете от Боксинг дей и по Нова година, знае какъв празник на играта са те.

Представете си пътуващите запалянковци, прекосяващи цялата страна, за да видят своите с надежда за три точки. Завръщащи се на другия ден в ранни зори, изпуснали един ден от празниците у дома, но изкарали го в своето второ семейство - средата на сродните души, носещи в сърцето отбора.

На 26 декември футбол в Англия се играе от края на 50-те години на миналия век. Преди това кръгът е бил на Коледа! Да, да - на 25 декември задължително от 1889-а до 1957-а има мачове.

Идеята на програмата тогава е била местните съперници да се срещат два пъти за 3 дни - на 25-и и 28-ми. По-къси пътувания, шоу и забавление за региона. В края на 50-те обаче железниците обявяват, че няма да работят специално заради футбола в деня, в който цялата страна си почива.

А футболистите питал ли ги е някой!?

Така мачовете се местят на Боксинг дей, един специален ден с традиция, водеща началото си във Викторианската епоха. Старите английски аристократи оставяли подаръчета на прислугата заради добрата работа през годината на сутринта след Коледа.

През 19-и и 20-и век работодателите поели тази роля и подарявали на служителите, като кутиите с даровете се отваряли на 26-и. Денят с кутиите.

Традиционно в Англия има три кръга между Коледа и 1-2 януари. През тази година изключение няма да се прави, но все по-усилено се говори, че Висшата лига иска да въведе пауза на мачовете между 20 декември и 6 януари. Засиленото влияние на чуждите мениджъри наложи виждания за зимна почивка като в другите големи първенства.

Но феновете няма лесно да го приемат.

Духът на тези мачове е различен. В тях никой вече не казва заядливо "този нападател печели по 170 000 на седмица, по дяволите, трябва да е по-добър".

Докато пийналите фенове се забавляват в коледните си шапки и типичните пуловери в клубните цветове (горе - на Борнемут) на трибуните, долу на терена скъпоплатените футболисти работят.

Ето ви нагледно как изглежда програмата на тези велики за всеки запалянко дни тази година.

Повечето клубове имат тренировка на Коледа в следобедните часове. На 26 декември има пълен кръг от Висшата лига и трите долни професионални дивизии под нея, както и на седемте нива на аматьорски и полуаматьорски футбол в йерархията.

Железниците са с ограничен работен график, като много от дългите маршрути не се обслужват. Почивен ден. Затова и в последните години шефовете на Лигата наредиха програмата на този ден да е с такъв кръг, който да не предполага най-тежките преходи.

Например - Борнемут или Саутхемптън да е срещу Мидълзбро или Съндърланд, което са 7-8 часови пътувания с автобус.

Промяната настъпи и програмата се "наглася", след като феновете на Нюкасъл трябваше да тръгнат в 4 ч сутринта на 1 януари, за да гледат мача с Портсмут по обяд. Е, пак отидоха 2700, защото са луди. Но е някак твърде много да се иска такава жертва от запалянковците.

Гвоздеят на Боксинг дей тази година е Лестър - Евертън, а в 12,30 местно време (14,30 ч наше) битките започват с лондонско дерби: Уотфорд - Кристъл Палас.

На 27 декември Ливърпул приема Стоук, а на 28-ми кръгът приключва със Саутхемптън - Тотнъм, друг страхотен мач.

На 29-и футбол няма. Странно и леко обидно. На 30-и обаче... Започва се пак. Хъл срещу Евертън.

На 31-ви, когато на повечето места в България трапезите ще се сложат от обяд, а трезвени хора по улиците ще има най-много до към 16-17 ч, в Англия мястото за празненства отново ще са стадионите.

В 15 ч местно време има 6 мача, като се повтарят домакинствата. Тоест - който е бил на своя стадион на 26-и, отново е у дома и на 31-ви.

Най-големият мач в новогодишния ден е Ливърпул - Манчестър Сити, който е от 19,30 ч българско време и ще завърши по-малко от 3 часа преди Нова година да дойде у нас.

Трябва бързо да се преборим с махмурлука и главоболието на 1 януари, а вместо зелев сок и алка залцер Уотфорд и Тотнъм в 15,30 ч ще опитат да ни върнат към живота.

Следва второ лондонско дерби за първия ден на 2017-а. Арсенал приема Кристъл Палас.

Ливърпул и Манчестър Сити са най-онеправдани от програмата - те играят късно на 31-ви, а на 2 януари от 15 ч местно време отново са в действие. Като за тима на Юрген Клоп има и пътуване, и то доста далечно - до Съндърланд.

Манчестър Юнайтед след две домакинства по празниците, отива на терена на Уест Хем за първия си двубой в новата година.

На 3 януари с три двубоя програмата продължава, а на 4-ти Тотнъм и Челси слагат заключителния щрих.

10 дни, в които без футбол ще останем само на 29-и декември. Англия подарява на света коледно и новогодишно настроение с великата игра.

На Острова ще го усетят съвсем като риалити. Играчите на Уест Бромич и Съндърланд ще посрещнат Коледа в хотела с отбора, тъй като на следващия ден гостуват на Арсенал и Юнайтед съответно.

Футболистите на Сити ще се приберат навреме за Нова година у дома - мачът им на "Анфийлд" приключва около 19,30 ч английско време, задълженията им около тв интервюта, пресконференция и т.н. ще отнемат още час, автобусът ще ги отведе на "Етихад" около 22 ч местно време, оттам - по домовете с автомобилите... навреме за наздравиците!

Това е футболът по празниците. И за десерт просто си представете метрото и автобусите из Лондон на 1 януари преди обяд и по обяд.

Уотфорд приема Тотнъм и над 3000 гостуващи фенове ще тръгнат за мача. Арсенал посреща Палас, същата работа. Това са единствените два мача за първия ден от годината в четирите дивизии, но противопоставят само столични отбори!

Празник, футбол, настроение и емоции.

Това, за което един фен на най-великата игра живее.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията