Недосегаемите от Престън Норт Енд

116 години преди отбора на Венгер, те изумяваха Англия

Sportinglife
Sportinglife 15:35 ч., 14 Дек 2016
0
1821

Върнете се няколко години назад.

15 май 2004-а, Лондон.

Патрик Виейра овладява изящно подаване на Денис Бергкамп, заобикаля вратаря на Лестър и вкарва - 2:1. Това далеч не е най-важната победа в историята на Арсенал, но е историческа.

Шампионите на Арсен Венгер завършаха сезона непобедени, с 90 точки и 11 аванс пред втория Челси.

Само един отбор може да се сравнява с Недосегаемите на Венгер. В едни други времена, далеч, далеч назад в годините...

1888-а. Шест тима от Северозапада и шест от Мидландс основават първата лига на Англия. Основана на вярата в джентълменското отношение, тъй като професионалисти във футбола тогава няма.

Престън Норт Енд по това време вече е популярен като един от най-силните отбори в страната. Те държат рекорда за победа - 26:0 над Хайд в турнира за Купата на ФА, който вече съществува.

В годината преди да бъде формирана Лигата, Престън вече е Недосегаем. Без загуба в 70 мача през периода, с 42 поредни победи, в повечето от които вкарват по 10 или повече гола... Те са футболно страшилище.

Тази серия завършва сензационно със загубата им във финала за Купата на ФА от Уест Бромич с 1:2.

Поражението е огромен удар, но - само за статистиката - головата разлика на Престън в този сезон, последен преди официалната Първа лига да се появи, е 316:81.

Най-впечатляващото е, че само за 8 години от 1879-а Престън се превръща във футболен клуб. Основан е като дружество по крикет. Повечето от играчите играят в събота на футболното игрище, а в неделя - на това за крикет.

Две години след появата на футболния отбор, през 1881-ва, Престън губи с 0:16 от Блекбърн.

Пет години по-късно е машина за победи и голове, която всява ужас в Англия. Същият Блекбърн е размазан със 7:0. И минава леко.

За да илюстрираме в каква футболна епоха ви пренасяме, ето ви разказ от историка на Престън Йън Ригби:

"Начело на отбора тогава е Уилям Съдел, нещо като организатор и мениджър. Той води тренировките, масажист е, грижи се за екипите и терена, а и понякога влиза да играе. Например при 18:0 срещу Рединг прави хеттрик."

Недосегаемите на Венгер останаха без загуба в сезон с 38 мача. В онази година Престън играе 42 контроли и 28 мача за две купи - общо 70.

И - а това е важно уточнение - само си представете пътуванията в онези години. Престън е пътувал нощем, с дълги часове, понякога почти денонощие в двете посоки, играчите са работили в останалото време, тренирали са 3-4 пъти седмицата...

Един откъс от "The Football News and Athletic Journal" през октомври 1887 г. ни предоставя следните факти:

"Престън Норт Енд ще има натоварена седмица. В сряда те тръгват за Единбург, където в четвъртък ще играят с Хартс. В петък срещат Дъмбартън, в събота - Куинс Парк, а в понеделник - Клайдсдейл Хариърс".

Това си е сериозно шотландско турне в ритъм пътуване-мач-сън. Докато отборът не е в Престън, местни хлапетии са разгонвали патки и гъсоци от игрището, защото наоколо е имало пасища и мочурище, та животинките се събирали на сухо на терена. Норт Енд плащал шилинг на малчуганите да пазят игрището, докато отборът не бил в града.

След сформирането на Лигата, нещата малко се променят. Капитанът Фред Дюхърст запазва основната си работа като учител и остава аматьор. Едновременно с това е и секретар на клуба. Заради работата си в училище не успява да играе в мачовете през седмицата. Повечето футболисти през този първи сезон на Лигата обаче са професионални.

Въпреки това Дюхърст е национал - има 11 гола в 9 мача за Англия, а в турнира за Купата на ФА записва 23 попадения в 23 двубоя.

Престън играе в схема 2-3-5. Джими Рос, наричан Малкия Демон, играе отдясно и вкарва 241 гола в 223 мача преди създаването на първенството. Плюс 38 попадения в 36 двубоя за Купата на ФА.

Голмайстор №1 в първия исторически сезон на Лигата е Джон Гуудал, който вкарва 20 пъти в 21 мача. Преди тази година статистиката му е 172 в 160 двубоя, а всеки един от нападателите в този изключителен отбор има коефициент поне 1 гол на мач, ако не и по-добър.

Престън печели първата титла с 11 точки пред Астън Вила. Както Арсенал през 2004-а. Това е и единственият случай в историята, в който шампионът не получава трофей. Такъв просто няма.

Норт Енд печели и първия дубъл, като взима Купата на ФА с 3:0 на финала срещу Уулвърхемптън. Не допуска нито един гол в турнира, а играе с двама бранители!

Вестник "Манчестър Гардиън" пише: "За този сезон Престън спечели лигата без да допусне загуба. Нещо повече, те взеха и купата без допуснат гол. Това никога повече не може да бъде повторено. Този отбор не може да бъде надминат."

За ентусиазма на този отбор, а и цялата искра около английския футбол в онези години, говори и следният факт. Престън вдига Купата на ФА с огромно облекчение след загубения финал година по-рано. Празненствата са сериозни, но само два дни след този мач има уговорена контрола със Съсекс Атлетик.

Нищо, че сезонът в Лигата е свършил, турнирът за купата - също. Престън излиза с всичките си основни играчи и бие с 5:1. Просто всеки е гладен за игра и голове.

Този отбор не успява да доминира дълго с титли и трофеи, защото вече върви към залеза си. Успява да спечели първенството и през следващия сезон, но после помръква. Остава усещането, че е можел да постигне много повече като титли и купи, ако Лигата бе създадена по-рано.

Разликите с Арсенал се набиват в очи. През 2004-а в Северен Лондон играеха световни звезди като Бергкамп и Анри. 116 години по-рано в Престън ритаха местни мъже, като те понякога изиграваха 4 мача за 5 дни, без ротация, без смени. И на терени, които нямат нищо общо с килимите от трева, в които са превърнати игрищата в днешната Висша лига.

За пътуванията и другите им ангажименти (като всекидневна работа) вече разбрахме. Да, те не успяха да наложат дълга доминация.

Да, те не са популярни като непобедимия тим на Арсенал от началото на 21-ви век.

Но нека подходим с необходимото уважение - все пак те са първият, автентичен Недосегаем тим на Англия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията