Най-краткото първенство в света

На 1 декември титлата в България вече е на практика с ясен адрес

Sportinglife
Sportinglife 12:15 ч., 01 Дек 2016
0
1361
Lap.bg

"Левски винаги се бори докрай", отсече треньорът Елин Топузаков след 1:2 в Разград в сряда. На ледената пързалка, каквато в края бе станал теренът на "Лудогорец Арена" обаче, реално всякакви надежди някой да спре домининанта на футбола у нас към шестата му поредна титла, съвсем замръзнаха.

Да, да - знаем - има още 20 кръга и е достойно за уважение, че Левски говори за непримирима битка. Просто има и реалности и при 9 точки аванс на шампионите, те се набиват в очи.

За 178 мача в елита след появята си през лятото на 2011-а, Лудогорец е загубил 20 пъти. Това е веднъж средно на 8,9 мача, да го кажем - на 9 двубоя. Простият извод е - чакат го не повече от 2 поражения до края на сезона.

Направил е 36 ремита, но в последните 13 месеца са само 2. Безпощаден е, губи рядко точки и, за да бъде спрян, трябва да пропилее поне 9 пункта в 20 мача, а Левски да не загуби нито един. Второто изглежда утопично.

Да не говорим, че от 20-те поражения, за които споменахме в петте и половина суперуспешни сезона на Разград, четири дойдоха при спечелена вече титла и съответно, занижена мотивация.

А има и друг неприятен за конкурентите (ако има такива) фактор: Най-успешните отбори срещу Лудогорец са Левски (5 победи), Локо (Пд) и Литекс - по 3 успеха. Последният тим вече не съществува и опасност от поражение на неприятния за гостуване терен в Ловеч няма...

Черноморец, Любимец, Хасково - други, триумфирали над Разград... И тях ги няма в елита. А поне един измежду печелилите мачове срещу хегемона Черно море, Берое, Локо (Пд) е много вероятно да не е в първата шестица и на практика да няма шансове да срещне и победи шампиона.

Левски, който е най-близо като преследвач, направи 7 поредни победи тази есен в първенството. Това е най-дългата му серия от 3 години насам.

Сега му трябват 20, очевидно. Не се вижда иначе как Лудогорец ще пропилее 10 или повече точки за 20 мача при темповете, с които мачка в родния футбол.

Така на 1 декември можем да кажем с голяма доза сигурност, че най-краткото първенство приключи. Само за четири-пет месеца...

Интригата за титлата е минимална, а тя би била шеста поред за Лудогорец. Това е постигал само един отбор в историята - ЦСКА (тогава ЦДНА), който печели 9 поредни първи места от 1954-а до 1962-ра.

И още нещо - Разград ще е вече само на една титла от Славия (7) във вечната ранглиста, а "белите" са трети след ЦСКА (31) и Левски (26).

Разбира се, футболът е непредвидима игра, всичко се случва и т.н. клиширани изрази - знаем, да. В това е чарът на играта.

Но не и у нас.

Не и при толкова голяма разлика в класите в полза на един отбор в игрово, финансово и организационно отношение.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията