Забранено за Барса

Стадион "Аноета" е кошмарът на каталунците - само пет победи за 23 години

Sportinglife
Sportinglife 10:50 ч., 27 Ное 2016
0
612

Кошмарът на Барселона.

А всичко наоколо ще е красиво и спокойно, в прекрасната обстановка и гледки на Бискайския залив.

Морето се вижда съвсем наблизо, пристанищните кръчми са пълни с музика и весели хора, а в неделя вечер цялото им внимание ще е насочено към мястото, където най-успешният футболен клуб на новия век никак не обича да гостува.

Стадион "Аноета" не е някоя историческа стогодишна арена, но вече има своята легенда. Построен едва през 1993-а, стадионът на Реал Сосиедад, недалеч от центъра на град Сан Себастиан, се превърна в крепост, която е непристъпна за каталунци.

Историята е впечатляваща. Барселона, който може да се похвали, че e побеждавал всекиго и по много пъти от 2001-ва насам, когато изгради не един, а три дриймтима, е направо блед студент пред първия си изпит, когато излиза на "Аноета" срещу синьото и бялото на Сосиедад.

В последните години нещата се влошиха. Миналия сезон Микел Ойрсабал вкара рано, но цялото време на света не стигна на Барса да изравни - поражение с 0:1.

Година по-рано Жорди Алба си вкара автогол и каталунците си тръгнаха със същия резултат.

През сезон 2013-2014 г. Антоан Гризман поведе домакините към победа с 3:1, а Алекс Сонг си вкара и автогол във вратата на Барса.

Още 12 месеца по-рано на тази трева бе спрян рекордният отбор на Тито Виланова, тръгнал с 55 от 57 възможни точки след старта на сезона. Меси и компания бяха унищожени в чашата на "Аноета". Барса поведе с 2:0, но домакините обърнаха до 3:2, като Агирече заби победно в добавеното време.

Сезон 2011-2012 г. бележи единствения случай, в който каталунците не загубиха на този стадион в последните си шест гостувания - 2:2, но... Каква прокоба! Барса пак водеше 2:0, но не победи.

Пет загуби и реми от 2010-а насам. Това е мястото, където Шави, Иниеста, Меси и останалите забравят за тики-така и как с лекота да матират съперника.

Прокобата на "Аноета" обаче не води началото си от тези шест поредни лоши мача за Барса.

След откриването на стадиона през 1993-а, довело до протести на феновете на Реал Сосиедад, притесненията на местните, а и на клуба са, че новият стадион ще е по-лесно място за гостуване.

Има лекоатлетическа писта, докато добрата стара "Аточа" е като гълъбарник, подобна на арената в Билбао - "Сан Мамес", където наперените и бойни баски седят на 3-4 метра от терена и на гостуващите отбори е доста неприятно.

Но специално за мачовете с Барса, шефовете на Реал Сосиедад не е трябвало да се притесняват.

Сбогуването с "Аточа" става през януари 1993-а с 2:2.

Гостите водят с 2:1 до 88-ата минута, след като ракета на Христо Стоичков им е дала аванс. Но баските се вдигат и не допускат поражение - гол на Мехо Кодро (негов втори в двубоя) спасява ремито.

Следва сезон 1993-94 г., когато "Аноета" вече е изместил "Аточа" и Барса трябва да гостува на новата арена за първи път. Мачът пак е през януари, на 22-ри.

И отново босненският нападател Мехо Кодро с два гола е герой, а за гостите бележи Михаел Лаудруп. Утехата за каталунците е, че и в двата сезона те са шампиони въпреки проблемите в Сан Себастиан.

От тогава обаче Барса има едва пет победи на този стадион за 23 години! Това е най-лошата статистика на червено-сините в испанската Примера като гост за периода. За сравнение, на "Сантяго Бернабеу" Барселона за тези години е печелил 9 пъти, включително с 6:2, 4:0 и 3:0.

Е, и на "Аноета" има един-два сериозни успеха, като изпъква този от сезон 2000-2001 г., когато с шест гола през първото полувреме на Ривалдо (2), Алфонс (2), Луис Енрике и Шимао, гостите бият с 6:0.

Другите триумфи в перлата край Бискайския залив са все с 2:0: През март 1999-а, септември 2001-ва, март 2006-а и за последно на 5 май 2007 г.

Цели 9 години и половина Барса няма победа на "Аноета"! И ако не бие в неделя вечер, ще навърти десетилетие без успех там, защото следващото гостуване на Реал Сосиедад в Примера ще е най-рано идната есен.

Кошмарни статистики, ужасно място за синьото и червеното на Барселона.

И едни непримирими типове с корави характери и горда история. Бъдете сигурни, в неделя из баровете на пристанището в Сан Себастиан местните няма изобщо да се притесняват от Меси, Неймар и Суарес.

А и защо да го правят?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията