Майстор Муслин и неговата променена Сърбия

Писмото на Неманя Матич събуди много хора в Белград, а Славо започна на чисто

Sportinglife
Sportinglife 08:15 ч., 13 Ное 2016
0
540

Петдесетина пътници в залата "Заминаващи" на белградското летище започнаха да ръкопляскат. Не бяха журналисти, нито фенове.

Просто видяха Славолюб Муслин и Бранислав Иванович, водещи групата от сръбски национали при отлитането им за Уелс.

Така се промени обстановката около националния тим на съседите ни, които преди 6 месеца подхождаха със сарказъм към отбора, а играчите бяха хулени и освирквани на мачовете. "Орли ли?", пишеха тогава вестниците в Сърбия.

Един талантлив отбор, пълен с потенциал за големи дела, се проваляше шумно в квалификациите за последните форуми, с малки изключения. Игра на Мондиал 2010, а след това... по телевизията гледаше големите първенства.

"Несериозно е резултатите ни да са такива при това, което имаме като качество", бяха първите думи на новия селекционер Муслин, когато в началото на месец май пое поста.

И наистина бе така. През миналия сезон 45 сръбски играчи са се подвизавали в петте топ първенства на Европа - Англия, Италия, Испания, Германия и Франция. Сами пресметнете колко са българите в тях... Да ви помогнем? Двама.

През този сезон сърбите станаха 49. Средно по близо 10 в топ лига.

Муслин предприе бързи мерки, като в негова помощ дойдоха две важни и земетръсни действия на асове от отбора.

"Това не може да продължава така. Играчите сме виновни, несериозно е да срамим така фланелката", разтърси съблекалнята капитанът Иванович от Челси - честен и откровен, както обикновено.

А Неманя Матич направо написа писмо до федерацията и се отказа от тима. Медиите извадиха текста, стана скандал. Халфът на Челси обвиняваше (без имена) съотборници, които не приемат насериозно фланелката на страната, позволяват си отношение, като към някаква ваканция, когато са на лагер със Сърбия.

Белград се възмути, чуха се квалификации като "звездите от кафаните" и т.н. Познато, нали?

Муслин не губи време в приказки. Сключва "вътрешен договор" с играчите. Ще се отнасят изключително сериозно към отбора, а той ще направи така, че да се чувстват добре на терена.

Първата промяна е в схемата - трима централни защитници и активни флангови бранители, а не с 4 в отбрана, както досега.
Иванович, Максимович, Настасич - опитни играчи от добри клубове, застават пред вратаря Стойкович, който вече е на 34 години и има цялата рутина на света.

Матич е в сърцето на халфовата линия, а най-градивният човек в тима, от който идват заплахите, е Душан Тадич с неговата убийствена левачка.

"Тадич също не искаше да играе за тима - разкрива Муслин. - Освиркваха го на миналите квалификации, сякаш той бе виновен за лошите резултати. А говорим за един от най-надарените технически сръбски играчи, който в Англия прави чудесни игри и получава високи оценки."

Муслин е човек, който познава добрия футболист, когато види такъв. Все пак в Бордо той даде път на Зинедин Зидан, Лизарару и Дюгари преди повече от 20 години.

Работеше и у нас в Левски, но му дадоха година време из джунглата на родния футбол. После отиде в Русия, в Белгия, Кипър и Украйна... Навсякъде остави добри впечатления.

Асистент в сръбския щаб му стана Сергей Гуренко - който е беларусин. В Сърбия повдигаха вежди учудено при това назначение, но двамата се знаят отлично. Някогашният защитник на Рома бе асистент на Муслин и в Краснодар.

"Гуренко вижда отлично играта, чете в движение ходовете на съперника - разкрива сръбският майстор-треньор. - Казва ми какво е видял и реагираме."

В събота Сърбия стигна до 1:1 в Уелс и продължава непобеден в много тежка група - с 8 т., втори след Ейре по пътя към Мондиал 2018.

Тадич игра 62 минути със счупен нос, кървящ и едва дишащ от тампоните, които постоянно сменяше. Матич доигра мача куцукайки с травма в глезена, а Митрович от Нюкасъл изравни 5 минути преди края с глава, политайки смело срещу уелските бранители. Сърбия не се предава, има характер, играчите са готови да бранят екипа с кръв и пот.

Това усещане бе позагубено в Белград. Усилията на Муслин, онова писмо на Матич и новата атмосфера в отбора обаче вече раждат плодове.

Дали ще стигне за място на световното - в компанията на корави тимове като Австрия, Ейре и Уелс - времето ще покаже.

Но пътят е правилен.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията