Шахматистът, който кара Лас Палмас да играе тотален футбол

Кике Сетиен игра срещу Каспаров и компютъра Дийп Блу, защо да го е страх от Реал Мадрид?

Sportinglife
Sportinglife 17:30 ч., 07 Ное 2016
0
1959

Да кажем, че е странна птица, ще бъде елегантно поднасяне на аудиторията на профила на Кике Сетиен.

Човекът е обсебен от футбола, обожава Ролинг стоунс, фанатично е влюбен в шахмата и направи така, че мъничкият испански Лас Палмас да събира очите на всички, които харесват атакуващия, честен и открит футбол.

"Сега накъде ли? Към дома, искам да поиграя шах с един приятел и да изпия две бири", отвърна съвсем сериозно, след като отборът му смаза с 5:1 Гранада на 28 август и оглави класирането в Примера. Два кръга, две победи, голова разлика 9:3 (след 4:2 над Валенсия навън на старта).

В Испания обаче се питаха какъв е този отбор, който не спира да напада, независимо на кой терен играе.

Кике Сетиен е човек, с когото си заслужава да седнеш да пиеш една бира. Може да научиш нещо, а и да чуеш някоя от историите, които за него са досадно неинтересни вече. Само не и на партия шах, защото тогава забравя всичко.

Все пак, говорим за един 58-годишен хлапак по душа, който е стигал до мач с Гари Каспаров и компютъра Дийп Блу, станал култов през 90-те години и в началото на новия век.

Сетиен е този, който след световното в Мексико през 1986-а обяви, че е готов да даде единия си пръст за фланелката на Диего Марадона. Самият Кике бе на скамейката на Испания във всички мачове без да влезе на терена.

Явно е имал поне един пръст, който не му е трябвал особено през годините. Защото каза същата фраза - "бих дал да ми отрежат един пръст", за да играе под ръководството на идола му Йохан Кройф. Не стигна до Барса като играч, остана с 10 пръста.

Добър, работлив и спретнат полузащитник на Атлетико, заслужи място в националния през 80-те.

Е, не остана дълго в Мадрид, защото се скара с президента Хесус Хил, нещо съвсем нерядко за футболисти на Атлети по онова време, особено ако бяха не по-малко щури от шефа. Хил го обвини, че излиза с жени, чиято репутация е съмнителна... И това от устата на човек, който водеше тв предаване в джакузи, с пура в уста, заобиколен от момичета по бикини.

Същият този Кике нарече Лука Модрич "феномен", нахлу в съблекалнята на Реал след мача срещу гранда и му го каза лично. Помоли Лео Меси никога да не се отказва от футбола, защото това ще разбие милиони сърца по света.

Ето такъв човек е треньорът на Лас Палмас.

През лятото към тима се присъедини един от неразбраните гении на нашето време във футбола - Кевин Принс Боатенг. Ганаецът вече вкара няколко гола, които оставиха със зяпнали уста испанските медии и фенове.

Запитан защо е избрал Лас Палмас, този странен суперталант обясни: "Вакасо Мубарак, мой приятел и съотборник в националния тим ми каза за отбора, той игра тук миналата година. Каза - отиди, там има един треньор, с когото ще си паснеш. Той те оставя да играеш, обича футбола и е готин човек. Това ми стигаше."

Преди десетина дни след едно полувреме Лас Палмас губеше с 0:3 у дома от Селта. Час по-късно Сетиен се появи на пресконференцията и каза: "Това бе невероятен мач. Най-добрият за сезона. Ще се прибера щастлив у дома."

Неговият тим се вдигна, стигна до 3:3, накрая изпусна и победата, а стадионът остана без дъх от трилъра.

Резултатите им през сезона са непредвидими, но никога не е скучно. Сред тях е зрелището 2:2 с Реал Мадрид, като това са единствените точки, загубени от лидера като гост. Гарет Бейл нарече Лас Палмас "страхотен отбор" след двубоя, а в отговор Кике Сетиен отиде до автобуса на гостите преди да тръгне от стадиона и му стисна ръката.

След 3:3 със Селта, цяла Испания им правеше комплименти - на неговия тим, както и на Селта, допринесъл за лудия спектакъл.

"Иска ти се да ги убиеш понякога за този неразумен футбол само в атака, но всъщност не можеш да не ги харесваш", написа след мача местният вестник в Гран Канария.

След 11 кръга са на девето място и имат 16 точки. Вкарали са 21 гола, като само Реал, Барселона и Атлетико имат повече. Е, допуснали са 18, но... Рисковете на това да опитваш да играеш атакуващ футбол, без да имаш най-добрите играчи на света за целта.

А, да - и онзи гол срещу Виляреал... Бяхме решили да ви го описваме, но по-скоро трябва да се види.

След това попадение на Боатенг и асистенцията на Тана, която е като картина на вдъхновен и луд художник, Кике Сетиен сигурно пак е бил щастлив. Малката подробност, че Лас Палмас водеше до последните минути, а загуби гостуването си на Виляреал с 1:2, едва ли му е нарушила съня.

Все пак, удоволствието от футбола е на първо място. Дали в края на сезона това няма да доведе до доста ниска точка на жълто-синьото удоволствие за естетите в крайното класиране...?

Времето ще покаже.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията