Арсенал - Тотнъм: Всичко започна от едно гласуване

Газа, Бербатов, Недосегаемите на Венгер и още куп истории от Северен Лондон

Sportinglife
Sportinglife 08:30 ч., 05 Ное 2016
0
816
GETTY IMAGES

В неделя Арсенал приема Тотнъм, а ордите със запалянковци ще бъдат изплювани от метростанциите "Хайбъри" и "Арсенал", от автобуси и от пъбовете по булевард "Севън Систърс", който дели двата стадиона на враговете от Северен Лондон. Както е всеки път, когато тези два отбора се изправят в битка.

6 ноември 2016-а ще отбележи 184-ата им среща в историята. Арсенал води със 78 на 55 победи.

Първият дуел е бил на 19 ноември 1887 г., и е ... приятелски мач! Той дори не завършва, прекратен е 15 минути преди края при 2:1 за Тотнъм заради мъгла.

Тогава обаче Арсенал не е бил в Северен Лондон, за да има пряко съперничество.

Днес нещата са различни. Дербито е омраза, закачки, подигравки, откровена гавра със съперника за неудачите му. Както си подобава на истинско дерби.

Една случка слага началото на голямото съперничество. През 1919-а Лигата иска да разшири състава на Първа дивизия до 22 отбора. Челси е завършил 19-и, Тотнъм - 20-и. И двата отбора подават документи да останат в новата елитна дивизия, като се спори за последното място и Арсенал, пети във Втора дивизия, също го иска.

Решението на Футболната лига е да има гласуване на клубовете. Арсенал получава 18 гласа, Тотнъм - 8. И така започва враждата.

През тези 129 години големи фигури са белязали паметни мачове Арсенал - Тотнъм. В този дуел са печелени титли, купи, раждали са се герои.

В неделя двубоят ще е от 11-ия кръг на сезона във Висшата лига и няма да реши нищо окончателно. Но ще остави белег върху лицето на победения, ако има такъв. Психологията на дербито - биеш и имаш криле, падаш и ти се иска земята да се разтвори, за да те погълне.

През 1971-ва е първият от серията големи мачове, решили съдбата на трофей.

В последния кръг от сезона Арсенал има нужда от равенство без голове или победа срещу Тотнъм на неговия терен, за да спечели титлата. Всякакъв друг сценарий прави Лийдс шампион.

Три минути преди края Рей Кенеди вкарва победния гол с глава, а в последните секунди "шпорите" натискат свирепо и изпускат шансове за изравняване, което ще отнеме златото от врага. Неуспешно.

През 1983-а на "Уайт Харт Лейн" Тотнъм изнася лекция на съперника, като го побеждава с 5:0. Първите три гола падат до 20-ата минута, като футболът на домакините е изящен. Феновете на Спърс и до днес мърморят, че тимът е пожалил Арсенал и не му е вкарал поне още пет гола, каквито шансове реално е имало.

Четири лета по-късно Арсенал се промъква на финала за Купата на лигата след три мача.

Полуфиналите завършват 0:0 и 2:2, но правилото за голове на чужд терен не важи. Налага се преиграване на терена на Тотнъм, където домакините натискат и превъзхождат съперника.

Повеждат с 1:0 и дълго се виждат на финала.

Йън Алисън обаче изравнява, а в последните секунди Дейвид Роукясъл, наричан от всеки арсеналец просто "Роки", добутва топката в разбъркване за победния гол. Арсенал е на финал!

Най-прочутият гол от гледна точка на феновете на Спърс без съмнение е вкаран от Негово височество на футбола Пол Гаскойн.

През 1991-ва двата отбора се срещат за първи път на "Уембли", като мачът е полуфинал за Купата на ФА.

Газа решава, че това е неговата сцена за изява. Още в петата минута Тотнъм получава пряк свободен удар на 35 метра от вратата на Дейвид Сиймън. Халфът залага топката и стреля с такъв удар, че тя не променя траекторията си, докато не спира в горния ъгъл на вратата (горе).

Има и още един гол на Газа, който остава във фолклора на дербито.

През септември 1988-а Тотнъм приема Арсенал и мачът обещава да е страхотен - отборът на Тери Венейбълс играе атрактивен футбол, а гостите на Джордж Греъм са убийствено ефективни.

За 12 минути през първото полурвеме зрителите виждат пет гола - 2:3, като при 0:2 Гаскойн поема топката и тръгва на поредния си дрибъл срещу вратата на Сиймън. Губи дясната си обувка някъде между шпагатите, заобикаля вратаря и вкарва по чорап!

 

Арсенал за втори път печели титлата в дома на врага през 2004-а.

Тогава на Недосегаемите на Арсен Венгер трябва реми, за да спечелят златото, което отдавна са капарирали. Но е най-сладко да го направиш точно срещу прекия съперник, нали?

Арсенал повежда с 2:0 с голове на Патрик Виейра и Робер Пирес. Тотнъм се вдига, изравнява до 2:2, но времето не стига. Танците и празненствата на играчите на гостите пред феновете (горе) им остават една от символните гледки от ерата на Висшата лига.

Димитър Бербатов също остави следа в дербито, като вкара два гола на Арсенал в преките сблъсъци. Единият бе при 5:1 за Тотнъм в реванша от полуфиналите за Купата на лигата, когато Спърс стигна финала и спечели трофея срещу Челси. Бербатов вкара и се контузи, като бе сменен още в 20-ата минута.

В момента Тотнъм е в серия на негативни резултати при гостуванията си на Арсенал. В последните 25 мача на стария "Хайбъри" и новия "Емиратс" има едва една победа на "шпорите". В същия период "топчиите" са спечелили пет пъти в първенството на "Уейт Харт Лейн".

В неделя фаворит е Арсенал, но това не значи нищо. Дербито не е подвластно на форма, прогнози и очаквания на експерти.

То си има свои закони и обикновено емоциите надделяват над класата и рутината. Доказателства - колкото искате.
Например онова 4:4 на "Емиратс" през 2008-а.

Тогава влизаха голове, които двамата вратари, а и защитите пред тях не биха допускали дори на тренировка.

Мачът мина през 0:1, 3:1, 4:2, за да завърши без победител.

Не изключвайте никакъв сценарий на този мач. Той винаги може да ви изненада.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията