Днес са маковете, утре - Черешовото топче

ФИФА и УЕФА да си подредят футбола, не да се равняват в изкривената "политическа коректност"

Динко Гоцев
Динко Гоцев 14:15 ч., 04 Ное 2016
0
1354

ФИФА забрани на Англия и Шотландия до сложат малките червени макове на екипите си за мача на 11 ноември. Забрани и черните ленти на ръкавите.

Ноември е време за почит във Великобритания, защото изкуственият червен мак - poppie, е начинът всеки британец да покаже преклонение пред загиналите във войните за Империята.

Напук на забраната Английската и Шотландската асоциации обявиха, че слагат маковете на екипа (горе - английската). УЕФА предупреди, че ще глоби британските тимове в евротурнирите с макове на фланелките.

ФИФА ще наказва и Ейре за сложения знак и година на екипа през март (снимката долу), когато тимът игра срещу Швейцария и отбеляза 100 години от Великденското въстание в Дъблин, белязало началото на процеса за независимост, стъпкано в кръв от Британската армия - загиват към 500 души, още 2000 са тикнати в затвори.

Това е защото двете големи организации, ръководещи футбола, твърдо противостоят на всякакви политически или религиозни изяви в играта.

Е, политика тук няма - това е история, особено в случая с маковете. Двете централи, покрили се със срам в последните години с корупция, измама, нечисти игри и съмнителни ръководители, продължават да изумяват с действията си.

Вместо да опитат да подредят доста разхвърляната и мърлява къща на футбола, ФИФА и УЕФА се занимават с неща, които от столетие са традиция. И няма да бъдат променени.

Само да отбележим - да не се захванат сега и с екипите на българския национален отбор. 

Там има елементи, напомнящи историята ни, един важен, голям момент от нея - Априлското въстание. Едно от позитивните хрумвания и действия около националния ни отбор в последните години бе именно новият дизайн на фланелките.

Ако искате, господа, да махнем Черешовото топче от екипа. Сигурно и то е политически сигнал, по вашите откровено толерастки разбирания, без да се извиняваме за израза!?

Защо не - явно това са проблемите на футболния терен... Важно е да сме политически "коректни", нищо, че политиката нямала място на терена.

Всъщност, точно ФИФА и УЕФА я вкарват във футболната топка, а не английската, шотландската, ирландската или българската футболни федерации. Те просто припомнят историята и дават смисъл на понятието "национален отбор".

Защото и понятие "национална памет" има. Свързани са - далечно, но все пак да.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията