Падна проклятието на козела Мърфи

След 108 години Чикаго Къбс спечели Световните серии в бейзбола

Sportinglife
Sportinglife 08:40 ч., 03 Ное 2016
0
321

Всъщност, козлето не пречеше особено много на околните, защото също бе обсебено от играта. Просто всички бяха изнервени от драмата на игрището и всичко ги дразнеше.

След няколко оплаквания, един полицай дойде и помоли собственика му да излезе от стадиона.

Вървеше четвъртия мач от световните серии - най-важната надпревара, финала в бейзбола! Как така да напусне!?

Уилям Сианис, който пътуваше за всеки мач на Чикаго Къбс по онова време от своя ресторант край града, си взе козлето Мърфи, с което гледаше играта, и напусна стадиона обиден.

На излизане той произнася клетвата си: "Къбс ще загубят сериите и никога повече няма да спечелят световната титла!".

Чикаго губи от Детройт тогава - а това е в далечната 1945-а, след което "проклятието на козела" се спуска над клуба.

Така бе до сряда през нощта българско време, когато най-накрая Чикаго Къбс спечели световните серии с 4:3 победи над Кливлънд. Проклятието на Били Сианис, собственикът на таверна край Чикаго, е смятано за едно от митичните в спорта зад Океана.

От смъртта на собственика на козлето Мърфи минаха 46 години, а през това време Къбс опитваха какво ли не, за да преодолеят ужасната клетва.

Племенникът на Сианис - Сам, няколко пъти дойде на мачове на отбора с козле, аплодиран от стадиона, изведе го на игрището, слагаха шапка на тима на животинката...

Нищо не помагаше.

През 2003-а, която по китайския календар е Година на козела, група фенове на Чикаго Къбс пътува с един брадат симпатяга на име Върджил Хоумър, за мач на съперника в дивизията Хюстън Астрос. След като не бяха допуснати на трибуните с козлето, те обявиха със специален ритуал, че "изместват клетвата върху Астрос".

Не помогна...

Чак в сряда през нощта Къбс отново спечелиха световните серии, а чакането за това продължи цели 108 години. Последната титла е от 1908-а, а оставяйки настрана случката с козела Мърфи и неговия гневен, проклинащ собственик, мнозина твърдят, че именно тогава се корени злата орис на клуба.

През 1908-а Чикаго Къбс разгневяват бейзболните богове, като печелят нечестно срещу Ню Йорк Джайънтс и докарват сериите до решителен мач. Вестниците пишат, че Фред Меркъл от Джайънтс е спрян против правилата от играчи на Къбс да стигне до втора база, а това би донесло победата на Ню Йорк.

За мнозина това е истинското проклятие над Чикаго, а козелът Мърфи и неговото изгонване от стадиона само придават митичност на дългата серия без триумф.

Е, както и да е - повече от век след последната титла, бейзболните луди глави от Чикаго (а те са десетки хиляди) ще празнуват поне седмица победата в световните серии.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията