Къде е Лудогорец в Шампионската лига?

Статистиките са интересни: Разград е най-фаулираният тим в груповата фаза дотук

Sportinglife
Sportinglife 09:50 ч., 03 Ное 2016
0
1119
Стоян Георгиев

Лудогорец няма как да се класира на едно от първите две места в групата си в Шампионската лига, което си беше съвсем в реда на очакванията. Реалистичната цел още при изтеглянето на жребия бе трето място и позиция в пролетните кръгове на Лига Европа.

Но къде реално е Разград в йерархията на най-елитния турнир, след като 4 от 6 рунда в груповата фаза вече са минало?

Нека се опрем на статистиките, които - макар и да не казват всичко, със сигурност говорят много.

С 4 вкарани гола в 4 мача Лудогорец има солидна основа за оптимизъм - по едно попадение средно на двубой си е добър показател за тим, който попадна в група с европейски грандове като ПСЖ и Арсенал, както и с Базел, утвърден на това ниво.

Допуснатите голове са основание за притеснение - цели 13, като само Легия от всички тимове в груповата фаза е инкасирал повече (16).

Защитата е основната грижа, а е редно да направим и първата аналогия с участието на Лудогорец в групите преди 2 години. Тогава в 6 мача тимът допусна общо 14 попадения, а сега почти е достигнал котата 2 двубоя преди края на битките. За това основна причина е 0:6 в Лондон от Арсенал, разбира се.

Като вкарани голове обаче Разград се движи добре спрямо предишния си гастрол - тогава общо наниза 5 попадения, сега вече има 4.

Отбори като Тотнъм (2), ЦСКА (Москва-3) и Динамо (Киев-2) са по-зле в графата "вкарани голове", което означава, че в офанзивен план Лудогорец се представя на съвсем прилично ниво.

Лион, ПСВ, Леверкузен са вкарали по четири пъти - колкото попадения има и шампионът на България.

Разград е на добри позиции във всички статистики, свързани с офанзивната част от играта. Стрелял е 30 пъти към вратите на съперниците - средно по 7,5 на мач (тук е на едно от последните места). Не е много, но от тези удари 13 са в рамката, което прави солидна ефективност (процентно е в средата на таблицата).

Най-впечатляващата статистика е тази на пасовете, като с 1949 опитани за 4 мача, отборът на Георги Дерменджиев е пред Манчестър Сити, Спортинг и Бенфика - марки, които би следвало да са в челото по този показател.

Процентът на точните подавания е 88%, отново пред споменатите тимове, като най-голяма гордост би следвало да е предимството пред състава на Гуардиола (1848 паса, 85% точност).

Не че това вкарва голове и печели мачове, но си е белег на качество в играта и стил - какъвто несъмнено Лудогорец опитва да налага.

Българският първенец стига 47% средно владеене на топката на мач, което можем да преведем като - "не се дава, не оставя инициативата на съперника". И това при условие, че два от мачовете бяха срещу Арсенал, който се слави с обичта си към притежаването на топката.

Най-висок процент точни подавания от Лудогорец има Светослав Дяков. Капитанът е опитал 250 паса, като 92% от тях са стигнали до адреса, на който са пратени.

Следва Марселиньо с 268 подавания и 88 процента точност.

На върха в класацията е Марко Верати от ПСЖ с впечатляващите 443 опита, 403 точни (91 процента).

Ето я и най-интересната от статистиките:

Лудогорец е отборът, срещу който са извършени най-много нарушения в четирите кръга досега.

Цели 72 пъти съперниците са фаулирали играчи на Разград, което, без да е показател за точки или игра в конкретика, говори за добро владеене на топката и офанзивна стратегия от българския отбор. Фаулираш този, който държи инициативата и атакува - поне така е обикновено във футбола.

Втори с 66 нарушения срещу негови играчи, е Ювентус.

Разград е записал 41 нарушения срещу противници и е получил 6 жълти картона (2 са на Натанаел).

Обобщението, и то само от сухите статистики, може да бъде формулирано така:

Лудогорец прогресира в играта, опитвайки да показва стил дори срещу най-силните в Шампионската лига. Това не е изцяло ефективна стратегия, тъй като по това време на миналото участие имаше вече 3 т. (взети от победа над Базел с 1:0). А и допуснатите голове заплашително набъбват и вероятно ще станат повече, отколкото бяха през есента на 2014-а.

Ясно е, че ключовата дата за тази есен е 23 ноември, когато победа точно над същия Базел праща Разград напролет в Лига Европа без условности.

Какъвто и да е изходът от този мач, както и крайното класиране в групата, тези 6 мача за Лудогорец са най-добрият учебник. Клубът без съмнение трупа опит и - дори това да не личи от точковия актив - расте в битките с най-добрите на континента.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията