Влезте с уважение в кралството на Венгер

Лудогорец отива на страхотно място за футбол, където може покаже какво може

Динко Гоцев
Динко Гоцев 10:40 ч., 17 Окт 2016
0
647
GETTY IMAGES

Лудогорец отива в Лондон, за да види... не кралицата, а кралството на Арсен Венгер.

Мач на стадион "Емиратс" в момента е мечта за всеки друг български отбор, но за Разград довечера ще стане реалност.

И в духа на това, че Лудогорец все още е пренебрежимо малка величина за европейския футбол, ще трябва да влезе с уважение в тази арена на голямата игра.

Първото доказателство за горепосоченото е, че букмейкърите дават коефициенти около 1:23 за победа на шампиона на България. Друга такава ставка в тази европейска вечер няма.

За Базел да бие ПСЖ в Париж е около 1:15, колкото вървят котировките и за победа на ПСВ като гост на Байерн. Стадион "Емиратс" в годините след построяването му, а те вече навъртат десетилетие, стана символ на изискан футбол.

Не задължително на трофеи и успехи, но със сигурност на това, че тук се играе като за естети.

Лудогорец трябва да знае това и да опита да прави това, което досега успява - да не сменя стила си и да търси голове.

Да, това ще значи вероятно повече пространства за далеч по-класните играчи на Арсенал, но... Резултатът в този мач е последното, което може да се извлече като полза.

Сцената е толкова голяма и добре осветена, че ако тук Лудогорц покаже стойностен и добре подреден футбол, това ще има отзвук в Европа.

С такъв или с бетон - шансовете за нещо различно от поражение са между нула и никакви. Ясно е защо, въпреки че футболът ни е доказвал неведнъж какви изненади може да поднася. Все пак обаче и логиката много по-често царува във великата игра.

Искате аргументи за това ли? Ето ги:

Арсенал в момента е в серия от 6 поредни победи, като в тези мачове е вкарал 17 гола. Сред имената на победените личи Челси, също на този стадион - с 3:0.

Олимпиакос е единственият отбор, който що-годе може да се сравнява с Лудогорец като ниво (но не и като европейски опит), победил на "Емиратс" домакините в мач от Шампионската лига за 10 сезона. Това са 54 двубоя!

Ето и пълната статистика: Победи - 36, ремита - 8, поражения - 8.

Загубите са от Барселона, Олимпиакос (2:3), Монако, Шалке, Борусия Дортмунд, Манчестър Юнайтед и Байерн (2 пъти).

Ето до тези отбори ще се нареди Лудогорец, ако победи в Лондон. Едва ли.

Затова стратегията на Лудогорец, която вече е с едно ниво над тази при първото участие в груповата фаза на Шампионската лига, трябва да е изключително насочена не към търсене на точка в Лондон, а към представянето. Защото то ще донесе респект, ако е поднесено в кралството на Венгер и Арсенал.

Точките биха дошли в София, ясно е. Една, която може да е безценна, бе измъкната в Базел.

Лондон и Париж са непристъпни крепости за търсене на актив, но със сигурност могат да донесат доста точки като реноме за българския първенец.

Базел преди месец отиде на стадиона на Арсенал и почти не излезе от полето си. Загуби с 0:2 и отзивите в английските и европейските медии бяха, че този отбор е кацнал, минал и отлетял от Лондон, без да остави какъвто и да е спомен.

Мач, който Арсенал забрави около 24 часа по-късно.

Е, ето тук може да дойде бонусът - Лудогорец може да накара англичаните, а и хората в Европа, които обичат и гледат Арсенал всяка седмица, да го позапомнят.

Срещу Ливърпул преди 2 години Разград игра открито и приятно на "Анфийлд", бе близо и до точка - но тогавашното състояние на "червените" на Роджърс и настоящата форма на "топчиите" на Венгер е несравнима.

И въпреки това медиите в Англия писаха - дойде научен и грамотен отбор, игра футбол и "Анфийлд" го аплодира. Ето това е ключът към изграждането на европейска репутация. Играй футбол, покажи стил, а с годините и опита, резултатите ще започнат да идват дори на такива места.

Дори и да не се случи, навсякъде името ти ще се споменава с уважение.

Точно с такова трябва да влезе Лудогорец в "Емиратс" довечера. И да излезе също през главния изход, с вдигната глава.

Останалото са напразни напъни на медии и ръководители да напомпят топката на излишно свръхочакване.

Ненужно е - ще се спука с един шут.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията