Незабравимите фрази на Шенкли

Футболният мъдрец си отиде преди 35 години

Sportinglife
Sportinglife 14:30 ч., 02 Окт 2016
0
4635
GETTY IMAGES

Бил Шенкли е човекът, променил Ливърпул и превърнал го в машина за победи през 60-те и началото на 70-те години. Шотландецът е икона за клуба, но и за играта като цяло с мъдростите си, философията и страстта.

Фразите му са неувяхващ венец на футболна мъдрост, а случките с него - култови.

Преди дебюта на новопривлечения младок Алек Линдзи, Шенкли му казва: "Синко, спокойно. Когато получиш топката, просто излъжи двама и я ритни в мрежата. Както го правеше в Бери."

Отговорът на смутения момък: "Шефе, това не бях аз, а Боби Кер.". След което Шенкли се обръща към помощника си Боб Пейсли: "По дяволите, Боб! Взели сме грешния човек!".

Истина или митове, случките с Шенкс са легендарни. През тази седмица се навършиха 35 години от смъртта му. Думите му обаче се повтарят често и са урок за мнозина - те са безсмъртни за футбола. Ето подбрани от тях:

За играта

"Един футболен клуб се състои от Света Троица - играчите, мениджърът и феновете. Директорите не са в нея, те са в клуба, за да подписват чековете."

"Ако си първи, си първи. Ако си втори си нищо."

"Някои хора вярват, че футболът е въпрос на живот и смърт. Много съм разочарован от такова твърдение. Мога да ви уверя - той е нещо много по-важно."

"Съдиите разбират правилата. Но проблемът е, че не разбират самата игра."

За играчите му

"За да е достатъчно добър да играе за Ливърпул, един футболист трябва да е готов да тича през тухлена стена с главата напред."

"Ти не си най-добрият нападател в Британия. Ти си единственият, синко!". (към Йън Сейнт Джон)

"Той олицетворява всичко, което има смисъл във футбола. Толкова е надежден, че бих си заложил живота на него." (за рекордьора по мачове на Ливърпул Йън Калахан)

"Ти можеш да започнеш безредици и в гробище" (към скандалджията Томи Смит)

"Какво искаш да ми кажеш с това, че те боли коляното? Това не е твоето коляно. То е на Ливърпул!" (към играч с травма)

За Ливърпул

"Аз съм създаден за Ливърпул и клубът е създаден за мен".

"Този надпис е да показва на нашите играчи кои са и за кой клуб играят. И нека съперниците го гледат и също да знаят срещу какво се изправят!" (за надписа "Това е "Анфийлд", който поставя на тунела на стадиона към терена)

За съперника Евертън

"Спокойно, синко - все пак поне ще си близо до един голям отбор" (към Алан Бол, който подписва договор с Евертън)

"Ако Евертън играят в градината ми, ще дръпна завесите"

"Никаква болест не можеше да ме спре да водя мача. Ако бях умрял, щях да им кажа преди да издъхна да ми докарат ковчега на стадиона и да пробият дупка, за да видя това" (след като води с тежка ангина победния полуфинал срещу Евертън за Купата на ФА)

И за другите неща в живота

"Той е по-лош от дъжда над Манчестър. Дъждът поне понякога спира..." (за непрестанните монолози на Брайън Клъф)

"Кажете им, че не съм съгласен с нищо, което казват" (към английските журналисти след загубен от тима му мач Интер - Ливърпул (3:0), без да изслушва италианските репортери).

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията