Кралят превърна голфа в бизнес и отиде да играе с боговете

Първият играч, спечелил 1 милион долара със стик в ръка - Арнолд Палмър, си отиде на 87 години

Sportinglife
Sportinglife 14:00 ч., 27 Сеп 2016
0
452

Той бе олицетворение на американската мечта.

Добре изглеждащ, с усмивка като от реклама на паста да зъби, излъчващ приятелско отношение и едновременно с това класа на голяма спортна звезда.

През първите години от 60-те Арнолд Палмър се появи на игрището за голф и промени този спорт. В понеделник сутринта американската легенда, наричан Краля, почина на 87 години.

Наследството му ще е вечно или поне няма да бъде забравено, докато някой размахва стика и опитва да прати малката бяла топка близо до дупките по безкрайното зелено игрище за голф.

На 4 години, през далечната 1933-а, Арнолд за първи път опита да играе играта, в която баща му бе професионалист. На 11 вече бе в клуба в Пенсилвания, където е роден.

През 1954-а е шампион за аматьори на Щатите, след което преминава в света на професионалния голф. Който обаче тогава е съвсем различен от това, което виждаме днес.

Между 1958-а и 1964 г. спечели 7 титли и хвана старта на новата телевизионна ера в голфа. Той бе символ на успеха. Палмър стана първият играч в тура, следван от фенове на почти всеки турнир. Наричаха ги Армията на Арни.

Превърна се в звезда, беше усмихнат, млад, успешен и изглеждаше малко като Елвис Пресли. Оттам - Краля. Но на голфа.

Огромната му популярност се пренесе в Европа, когато стана първият от сериозните играчи на САЩ, който прие да играе на Откритото първенство на Великобритания. Спечели го два пъти в началото на 60-те.

Стана и първият, направил 1 милион долара от голф. Революционер.

Империята му в бизнеса се появи още в края на 60-те, когато с мениджъра му Марк Макормък създадоха "Арнолд Палмър Ентърпрайзис", постепенно нахлула в автомобилната индустрия, в мърчандайзинга около голфа, в производството на артикули за спорта.

През 1995-а по негова идея и с 50 процента негово дялово участие бе създаден Golf Channel - специализиран тв канал за играта, който само в Щатите днес достига до 80 милиона зрители, свободен от абонамент, но с едни от най-големите рекламодатели в бизнеса.

Спечели общо 62 титли в играта, която първи превърна в бизнес. Отказа се през 2006-а.

До последно по-младите в тура се обръщаха към него с Мистър Палмър или Краля. Така, както си тръгна от 60-те години в медиите и сред феновете.

Състоянието му се оценява на около 725 милиона долара. А завещанието му в голфа е безценно. Тайгър Уудс, най-големият на новото време в спорта, го сочи като учител и пример, а от десетилетие е и бизнес партньор в начинанията му.

Няма човек в голфа или спорта, който да не хранеше огромен респект към Арнолд Палмър, една от първите спортни звезди на Америка.

Така ще е и след смъртта му.

Докато тук, на земята, за него ще се говори само с уважение, той ще играе някъде там горе любимия си голф, но вече не със съперници от плът и кръв.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията