1000 бойци в България

Изкуството Ушу се появява на картата на спорта у нас със световно първенство за младежи

Sportinglife
Sportinglife 11:45 ч., 15 Сеп 2016
0
2708

Ще ви простим, ако си признаете, че не знаете много за ушу.

Спорт, който говори много малко на повечето българи. И е нормално, особено при положение, че източните бойни изкуства са били забранени за практикуване преди 1989-та у нас.

Е, време е да научите повече за ушу, защото в края на този месец България е домакин на 6-то световно първенство за младежи.

А още по-значим факт е, че това ще е първото подобно първенство, което се провежда извън Азия. Сериозно признание за страната ни, нали?

От 28-ми септември до 3-ти октомври в Спортна зала "Младост" в Бургас ще гледаме изкуството ушу. Ще видим 1000 млади бойци от над 50 нации, които ще се борят в дисциплините Тао Лу (форми с и без оръжие) и Сан да (свободни двубои).

КунгФу, както е известен спортът за по-широката аудитория, е сборен термин за практики от китайските бойни изкуства. През вековете ушу се развива в много различни стилове, като всеки от тях има своя собствена техника, тактика, принципи и методи.

Отвъд традиционните бойни изкуства, ушу избуява като спорт в две направления: Тао Лу и Сан Да. Използват се много традиционни за спорта оръжия като сабя, меч, тояга, копие...

Освен с предимствата си на спорт, който развива цялото тяло и психика, ушу запазва в себе си богатата традиция на философия, мъдрост и себепознание.

Това е и демонстративен, и контактен спорт. Развива се в Китай след 1945 г. с цел да обедини и стандартизира всички стилове и школи, практикувани в милиардната страна.

През новия век Световна федерация, прави възможно популяризирането и развитието му по целия свят и продължава да се бори за влезането на ушу в семейството на Олимпийските спортове. И как може да се спори, че го заслужава спорт, който е достъпен за всички възрасти и продължава да пали милиони по цял свят със своята култура.

Ушу е и зрелище, което съчетава сложна акробатика, техника, гъвкавост, бързина, сила и е практически един от най-комплексните спортове изобщо. Това е причината да се практикува по света от близо половин милиард души, а в България ще видим повечето от най-добрите сред тях.

Новина - направо събитие е, че България ще излъчи пълен отбор. Като домакин това е особено престижно и голяма гордост за страната ни.

Това са деца, които малко след като се научат да ходят, вече учат значенията да думата чест, самодисциплина, смирение. Все качества, без които никой не може да се задържи в залата по бойни изкуства повече от ден.

Практикуващите ушу не излизат с гръб от залата, като в църква. Така те засвидетелстват уважението си към всички, които са били преди тях там. Не носят колани, защото йерархията и уважението се дават доброволно, а не са задължение.

Попитахме всеки от българския отбор какви мечти има в спорта. Те не ги отъждествиха с цвят на медал, а казаха „Искам да продължавам да се занимавам, защото ушу не е спорт, а начин на живот“.

Това споделиха всички - от Веско, който е на 7, до Жани на 16 години. И всички го вярват.

Затова и стотици спортисти от началото на 90-те до сега тренираха в мазета, в училищни салони. Търсиха начини да се сдобият с оръжия чрез приятели, пътували до Китай.

И поддържаха философията на Пътя - „Път, който може да се назове не е истински път“.

Крайна спирка няма, но този месец българските деца ще играят на истински килим за ушу, ще са на него с най-добрите в този спорт и ще поднесат поздрава на допряната длан в юмрук към родна публика.

„Струваше ни много, за да спечелим това домакинство - казва Стефан Колев, президент на родната федерация. - Но бяхме длъжни да го направим за всички, които допринесоха за нашия спорт през годините. Много от тях продължават да се занимават, други не активно, но не спират да дават своята подкрепа.

Това състезание е важно, за да се поставим на картата на българския спорт, защото сме донесли на 300 медала за България. Но не това е крайната цел. Тя е повече деца в залите. И няма да спрем докато не я постигнем.“

Именно заради цели и амбиции като тази, Sportinglife.bg пожела да е медиен партньор на състезанието. Желаем успех на организаторите за постигането им!

Друг важен партньор се оказа Община Бургас, която помогна много, за да се случи това събитие, наистина важно за ушу и хората, които се опитват да пренесат магията му у нас.

А ако в края на септември ви се гледа спорт, в който зрелището, изкуството и философията на източните народи си дават среща, Бургас е мястото.

Входът е свободен, а изживяването - за цял живот.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията