Най-смъртоносните атаки в Европа

В Барселона и Ливърпул вкарват само нападателите, Реал и Сити "разпределят" добре головете

Sportinglife
Sportinglife 11:30 ч., 14 Сеп 2016
0
1158
GETTY IMAGES

След като Барса удари със 7:0 Селтик, а Меси, Неймар и Суарес допринесоха с 6 от попаденията, в. "Мундо депортиво" написа:
"Най-смъртоносната хватка в историята", придружено със снимка на триото.

ОК, добри са - спор няма. Статистически те са най-продуктивното нападение в Европа за последните два сезона. Но дали ще са №1 и през този, който едва сега започва?

Меси, Суарес и Неймар изиграха първият си мач като титуляри заедно за кампанията срещу Селтик. Преди това бразилецът бе в родината си за олимпийския турнир и световните квалификации.

За три кръга в Испания, два мача за Суперкупата на страната и един в Шампионската лига, Барса е записал 18 гола - средно по три на двубой.

От тях 7 са на Меси, 5 на Суарес, 3 има Арда Туран, по един - Неймар, Матио и Мунир.

13 попадения от триото, при условие, че са били заедно на терена само в един мач от първата минута... Страхотно постижение.

Другите два "кита" на европейския футбол са Реал и Байерн - отборите, стигнали в полуфиналната четворка на Шампионската лига неизменно в последните пет сезона.

Мадрид има свое трио за голове - Роналдо, Бейл, Бензема. Дотук през сезона Кристиано записа само един мач при 5:2 над Осасуна в събота. И вкара.

За четири официални двубоя през сезона Реал е нанизал 13 гола, също малко над 3 на среща.

Марко Асенсио, Гарет Бейл и Серхио Рамос допринесоха с по 2, Данило, Роналдо, Лука Модрич, Тони Кроос, Алваро Мората, Дани Карбахал и Пепе вкараха останалите. Пет попадения на бранители, 3 на халфове...

А в игра още не е влязъл реално Бензема, който има две участия като резерва заради проблеми с травми.

Тоест - Реал има голове с принос от всички, не само от нападателите, поне засега. А общата сума от попаденията му дотук е равна на тази от Тризъбеца на Барса. Но Бензема и Роналдо се връщат и гонитбата започва...

Байерн започва сезона вихрено - пет официални мача, 20 вкарани гола, нито един допуснат. 8 от попаденията са на острието на копието - Роберт Левандовски, включително два хеттрика.

Томас Мюлер, другата съставна част от атаката, е вкарал само два пъти. Голове идват от много източници: Джошуа Кимих е с 3, Артуро Видал има 2, Чаби Алонсо, Филип Лам, Франк Рибери, Хуан Бернат и Матс Хумелс също записаха точни удари.

Титулярният вид на атаката ще се мени - твърдите са Левандовски и Мюлер, трети може да бъде Рибери или Дългас Коща, като засега французинът е първи избор.

В Англия най-добрата атака има Манчестър Сити, който остана и единственият тим с пълен актив. 17 гола в първите 6 официални мача са добър показател, малко под 3 на двубой.

С 6 попадения най-ефективен е Серхио Агуеро, разбира се - лидер на тази атака вече пети сезон. Нолито има 3 гола, Рахийм Стърлинг е с 2, Кевин де Бройне, Фернандиньо, Келеши Ихеаначо, Фабиан Делф и Давид Силва вкараха също, а има и един автогол като принос за актива на Сити.

Видно е, че тук чист нападател ще е само Агуеро с резерва Ихеаначо. Но Де Бройне, Силва, Нолито, Стърлинг, Сане, Габриел, Навас... Головете могат да дойдат отвсякъде.

Ливърпул е вкарал 14 пъти в пет официални мача и е номер 2 по този показател от елитните английски отбори.

Попаденията идват равномерно от карето в атака, което Юрген Клоп изгради - три пъти е вкарал Роберто Фирмино, а Филипе Коутиньо, Адам Лалана и Садио Мане имат по две попадения. Толкова има и "петият елемент" Даниел Стъридж, който ще търси място в карето. Дивок Ориги - още един кандидат за позиция в атака, вкара веднъж. Единствените два гола за Ливърпул през сезона, които не са дело на атакуващите играчи, са на Джеймс Милнър и автогол.

Това може да се окаже проблем в крайната картинка, защото приносът извън нападателното каре е минимален. Но в атака отборът изглежда отлично.

Монако е френският голов лидер със 17 попадения в 8 официални мача за сезона (4 в Шампионската лига). Изненадващо обаче, атаката има малък принос...

Халфът Фабиньо е с шест гола (пет от дузпи), Радамел Фалкао има 2, колкото са вкарали още Валер Жермен и Бернардо Силва.

С по един са Камил Глик, Адама Траоре, Джибрил Сидибе, Жоао Моутиньо и Бошила. От тях само Жермен и Силва могат да минат за нападатели, но са по-скоро офанзивни полузащитници.

Във Франция все пак се очаква постепенно да се събуди атаката на ПСЖ с Ди Мария, Кавани, Хесе и Лукас Моура.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията