Базел е пример и добра поличба за Лудогорец

Швйцарският клуб си е построил доминация у дома, стабилна политика в трансферите и статут

Sportinglife
Sportinglife 07:35 ч., 13 Сеп 2016
0
1593
Стоян Георгиев

Лудогорец започва да се забавлява, като от тази вечер стартира участието си в Шампионската лига.

Да - няма никаква друга дума за това, което чака шампиона на България. За втори път в груповата фаза, изпълнил програмата и целта си, а вече показващ амбиции и за повече.

Но реализмът изисква да бъдем по-неразточителни в тези очаквания.

Базел приема Разград в първия дуел от 21,45 ч във вторник, а името на швейцарския клуб е едновременно пример, а и добра поличба за първенеца на страната ни.

Два пъти досега жребият изправяше Лудогорец срещу този съперник, като това са двете най-успешни кампании в Европа на "зелените".

През 2013-а Базел спря Разград на последното препятствие преди груповата фаза, а тимът на Стойчо Стоев после мина през карето си в Лига Европа, елиминира и Лацио, за да отпадне чак през март от Валенсия.

И в първото участие в групите на Шампионската лига през есента на 2014-а, пак Базел бе в компанията на Лудогорец, като в София дойде и единствената победа на отбор от България в турнира на богатите - 1:0 с гол на Йордан Минев.

Гостуванията на "Сант Якоб Парк" не са най-приятното нещо за никого на континента, а Лудогорец там няма дори вкаран гол - 0:2 през 2013-а, 0:4 година по-късно. Разбира се, Базел не е кой да е отбор, а този сезон се очертава съставът да е още по-добър от последните години, като попълненията май са точно в десетката.

Не че швейцарците харчат разточително - те са идеален пример за това как да нареди стратегията си Лудогорец. В една неособено конкурентна среда (макар швейцарското първенство да е по-силно от нашето), Базел всяко лято произвежда трансфер навън за много пари - този път бе тийнейджърът Бреел Емболо, продаден за над 30 милиона евро на Шалке.

Парите му бяха реинвестирани мъдро - най-скъпото попълнение бе Едер Баланта, взет за 3,5 милиона евро от Ривер Плейт. Колумбийският централен защитник е само на 23 години, но с физика и тактически познания е сочен за невероятен талант на поста. До 24 месеца очаквайте да не е в Базел, а сумата на следващия трансфер да е поне 3 пъти по-голяма от този през лятото.

Под наем дойде нападателят Сейду Думбиа от Рома, минал и през ЦСКА (Москва). Той не се нуждаеше от много време за адаптация и заби пет гола в първите си четири мача. Ще е попадение, определено.

Останалите са гръбнак от миналия сезон, а някои от години носят червеното и синьото - Марек Сухи, Матиас Делгадо, Толан Джака, Марк Янко... Подобно на Лудогорец, и тук основните играчи са задържани, за да има приемственост и изградени звена и основа на силен тим. И пак сходство - това носи на Базел плавен успех, след като тимът е шампион в 7 поредни години. Разград засега ги направи пет.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията