Пеп срещу Моу: Врагове завинаги

Специалния има само три победи над каталунеца в 16 сблъсъка

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 10 Сеп 2016
0
1728
Колаж: Стоян Георгиев

Манчестър ще се раздели на червено и синьо днес, както се случва всеки път в историята, когато Юнайтед среща Сити.

171 пъти са се изправяли един срещу друг, като по-титулуваният тим е печелил логично и повече дербита - Юнайтед води със 71 срещу 49 успеха.

Но нито веднъж в историята медийното внимание не е било насочено повече към хората в панталони и ризи край тъчлинията, отколкото към героите по екипи на терена.

Когато там ще са двамата най-успели треньори на новия век, това е нормално. А и тяхната история е толкова интересна, че дербито днес минава изцяло под знака Моуриньо - Гуардиола.

Врагове, които никога няма да стоплят отношенията си. Твърде много от миналото седи между тях като разделителна линия.

Пеп бе капитан на Барселона в края на 90-те, когато Жозе бе асистент първо на Боби Робсън, а после и на Луис ван Гаал.

Двамата тогава са в нормални отношения, но хладни - Моуриньо е отличен психолог и знае, че Гуардиола е от "верните кройфисти" в отбора, а това значи - враг на Ван Гаал и щаба му. Кройф и сънародника му са в открит конфликт за методите, с които се води отбора.

Първият пряк сблъсък идва за работа като треньор на същия Барса през лятото на 2008-а, когато Франк Рийкард е освободен. Моуриньо е първият интервюиран, като дори пристига и дава интервюта на летището в Каталуня. Но не получава работата.

Влиянието на Кройф и спортният директор Чики Бегиристайн, както и твърдото решение на боса Лапорта, е да назначи новобранеца Пеп Гуардиола, който има опит от един сезон в Б отбора на Барселона.

Жозе отива в Интер и разривът с Пеп става непреодолим.

Разбира се, съдбата и футболният календар няма как да не сблъскат и отборите им - това са топ тимове на континента. А покрай първите мачове с Пеп и Жозе край тъчлинията един срещу друг, започва и война с думи, жестове и открита ненавист.

През сезон 2009-2010 г. Барса и Интер са съперници още в груповата фаза на Шампионската лига. След 0:0 в Милано каталунците бият с 2:0 у дома без особени проблеми.

На полуфиналите жребият пак ги сблъсква, като този път нещата са съвсем различни и на терена, и извън него.

Интер печели с 3:1 у дома, като мачът е страхотен за гледане, но и с немалко спорни отсъждания. Едно от тях позволява на домакините да вкарат третия си гол от метър засада, което разгневява Пеп, а впоследствие се оказва фатално за отбора му.

На реванша се разиграва един от големите скандали на новото време във футбола. Интер бави от първата минута, а работата на гостите не е улеснена, когато в 30-ата минута Тиаго Мота е изгонен изключително пресилено за театрална проява на Серхио Бускетс.

Моуриньо използва всичките си трикове, ходи и шепне в ухото на Пеп, дразни играчите на Барса като не им връща бързо топката при тъчове и т.н. Страховитият натиск на каталунците носи само 1:0, а в края гол на Боян Къркич е спорно отменен заради засада. Жозе нахлува и празнува триумфа си на терена, влудявайки публиката на "Камп Ноу".

Един срещу друг:

Мачове 16

Победи на Гуардиола 7

Ремита 6

Победи на Моуриньо 3

В Ла лига: 2 победи на Пеп, 1 равенство, 1 успех на Жозе

В Шампионската лига: 3 победи на Пеп, 2 ремита, 1 победа на Жозе

Купа на краля: По една победа, едно реми

Суперкупа на УЕФА: 1 равенство, победа с дузпи за Пеп след това

Суперкупа на Испания: 1 победа на Гуардиола и 1 равенство

"Това е най-сладката загуба в кариерата ми. По-хубаво е дори от спечелената с Порто Шампионска лига", дразни съперника Моу, с което става обществен враг №1 на Барселона.

Само 3 месеца по-късно португалецът вече е начело на Реал. Ел Класико никога не е същото, след като Пеп и Жозе застават от двете страни.

5:0. Това е първата им среща, а Барса направо разнищва тима на Моуриньо.

1:1 в Мадрид във втория мач, като Роналдо и Меси вкарват по една дузпа, но гостите спокойно си взимат точката и титлата в края на сезона.

И в края на сезона идва украшението с три сблъсъка за 10 дни.

Първо действие - финал за Копа дел Рей във Валенсия. Реал бие с 1:0 в продълженията, Роналдо вкарва с глава. Пеп обвинява страничния съдия, че е вдигнал засада на Педро и е отменил редовен гол (85-а минута на редовното време), но повторенията показват, че всъщност решението е по-скоро правилно.

"Има нов вид треньори, които оспорват добри съдийски решения", стреля отново Жозе.

Не, това не е краят... Не дори за сезон 2010-2011-а!

Двата отбора се срещат отново на полуфинал в Шампионската лига само седмица след драмата във Валенсия. Барса бие с 2:0 насред "Сантяго Бернабеу", като Пепе е изгонен в средата на второто полувреме, което влудява Жозе и стадиона.

Но по ред - първо идва гръм от Гуардиола преди мача.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията