Тъжната история на Омар Корбата и неговия велик гол

Попадението му през 1957-а срещу Чили е описвано като "невъзможно"

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 09 Сеп 2016
0
6755

Един ден съотборниците му решават, че това не може да продължава така и го представят на една руса дама, която капитанът Делача описва така: "Тя бе момичето, което оправяше улицата". Тимът разчита проститутката да помогне на Омар да преодолее проблемите си в общуването с момичета, но...

Той се влюбва и се жени за нея, купувайки със заплатата си от Расинг къща в квартала Банфийлд. След по-малко от година обаче заварва след тренировка празен семейния дом, а всички ценности от него липсват... Урок на живота.

Но поне срамежливостта и притеснението от дамите са преодолени.

Години по-късно Корбата, вече съвсем друг човек в това отношение, се прибира една сутрин в 6 ч в лагера на отбора преди важен мач. Треньорът Тита Матуиси, легендарен мениджър в клуба, който тогава е администратор, го хвърля в ледена вана, за да изтрезнее.

Но и след нея Омар, преди да си легне да поспи, казва на останалите - "Не ми подавайте днес, едва си седя на краката". След два часа сън крилото излиза на терена и забива два гола, носейки победата на Расинг.

Изобщо - колкото и да е объркан животът на звездата извън терена, на него той е абсолютен идол на феновете и ас на аржентинския футбол.

Анекдотите за него особено около стадиона на Расинг са десетки. Но един изпъква, а той е от мач на националния отбор срещу Уругвай.

Жестокото дерби е пълно с нерви и ритници, но крилото Корбата играе вълшебно. Така се подиграва на защитника Пепе Сасиа, правейки му прочутите си финтове само с тяло, които оставят топката без да помръдне от мястото и, че накрая уругваецът не издържа. Рита го в лицето при една спорна топка и Омар губи два зъба. Така и не ги подменя, остава със спомена доживот.

А друг култов разказ е този за дузпите му.

Вкарва 64 от 68 в кариерата си, като е един от първите в света (според Пеле - първият, защото самият Крал се е учил от него), който праща с финт на тялото вратаря в обратния ъгъл.

"Убивах ги - разказва самият Корбата. - Заставах до топката, много близо и никога централно зад нея срещу вратаря. Седях встрани, на крачка от топката.

Навеждах глава, за да не види вратаря към кой ъгъл гледам и стрелях с вътрешната част на обувката - остро и рязко. Забавях удара с един миг и виждах с края на окото първата крачка на вратаря. Биех в обратната посока, а с вътрешната част на обувката можеш да промениш това веднага, на мига.

Вратарите застиваха в крачка. Мъртви."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията