Дисекция на трансферния пазар в Европа

Кой харчи най-много, кой прибра най-големи пари - в статистики

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 08 Сеп 2016
0
2338
GETTY IMAGES

Седмица след затварянето на трансферния прозорец и страстите около него, агенция Soccerex направи традиционния си анализ на случилото се на пазара в Европа. И то в статистики - числа, с които не може да се спори.

Кой изхарчи най-много? Кой получи най-много пари? Кои са най-скъпите и кои клубове монополизираха трансферния бизнес в своите първенства?

Изследванията започнаха през 2009-а и покриват петте топ лиги на Европа. Числата показват през септември тази година, че рекордните 1,36 милиарда евро са похарчени за играчи във Висшата лига, а общата сума в останалите четири първенства за летния прозорец е около 1,9 милиарда.

През 2009-а петте големи са дали за нови попълнения 1,83 милиарда евро, за първи път границата от 2 милиарда е прескочена през лятото на 2013-а (2,162 милиарда), а летвата на трите милиарда бе мината това лято.

Има няколко фактора, които трябва да се вземат в предвид, когато се прави такава дисекция на пазара.

- Започва тригодишният цикъл (ах, тази палава дума в устата на Борислав Михайлов) на рекордния тв договор на Висшата лига - 8,3 милиарда евро за периода, от които над 70% за клубовете.

- Два от трите най-мощни финансови клуба в Англия - Манчестър Юнайтед и Челси, не са в Шампионската лига и имат нужда от незабавно завръщане там.

- Тв парите в Испания се удвоиха за този сезон и стигнаха близо 1,7 милиарда евро за новата, ребрандирана Лига Сантандер.

- Парите от наградния фонд на Шампионската лига се увеличиха с близо 30 процента и топ клубовете не могат да си позволят да са извън груповата фаза на турнира.

Манчестърските клубове са номер едно като инвестирани пари на пазара. Юнайтед похарчи 185 милиона евро, а Сити - 174. Те окупират първите две места в топ 10, а ето ги и останалите (горе).

Изненадата сред десетте е намесата на Ювентус, който извади 90 милиона евро за Гонсало Игуаин. В списъка се появява и името на Атлетико Мадрид, за сметка на градския съперник Реал, останал сравнително пасивен на пазара.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията