Салвадор отказа да се продаде на Хондурас

47 години след Футболната война опит за подкуп отново запали страстите между двата съперника

Sportinglife
Sportinglife 16:00 ч., 06 Сеп 2016
0
746

Нов скандал с пари и корупция гръмна във футбола на най-високо ниво, като е минирана световна квалификация в зона КОНКАКАФ.

Салвадор гостува на Канада тази нощ, като на домакините е нужна задължителна победа, за да останат в играта за класиране в следващия етап на пресявките.

Канада е с четири точки, Хондурас има 7, но гостува на Мексико. Ако мексиканците и канадците бият с общо 6 гола разлика, се класират заедно напред. "Сомбрерата" вече са си осигурили място във финалната група, Салвадор е отпаднал.

Във Ванкувър тимът на гостите свика пресконференция и пусна аудиозапис на мобилния телефон на капитана Нелсон Бониля. На него някой предлага бонуси на играчите, за да не загубят от Канада или поне, не с много.

Има две оферти. Ако Салвадор не падне, всеки от титулярите ще спечели по 30 долара на минута - по 1350 долара за 90 минути на терена.

Ако паднат само с 1:0 премията е по 15 долара на човек, като се предполага, че Хондурас няма да загуби с 0:5.

Скандалът е сериозен, а на пресконференцията се появи и Деклан Хил, най-активният разследващ журналист в света на уредени мачове.

Той написа и подробности за случая в профила си в twitter.

"Това е невероятно, пресата в Салвадор разбра за 10 минути кой е човекът. Но никой извън Канада и Салвадор не прояви сериозен интерес, световните медии не подемат темата, а тя е наистина притеснителна."

Човекът е Рикардо Падиля, бизнесмен от Ел Салвадор - разкри "Графика", вестник в страната. Той се е представил като преносител на офертата от хондураската федерация и тамошни бизнесмени, които не искат да рискуват и отборът им да отпадне.

Но все пак - стимулирането от трети отбор не е нищо ново за футбола. Странното е само, че става между Хондурас и Салвадор, прастари врагове в играта.

Между тях става и най-сериозният футболен спор, който влиза в историята по време на квалификациите за Мондиал 1970. Тогава, след решителния дуел между двете страни, напрежението ескалира и започва т.нар. 100-часова война. Причините за нея са икономически и външно-политически, но поводът, искрата, пламва на един футболен мач.

Днес времената са други и хондурасците очевидно искат да купят някогашния си военен враг...

ФИФА засега не е реагирала на пресконференцията на салвадорците, но ще следи под лупа развитието на резултата във Ванкувър.

Не се изненадвайте, ако гостите паднат с много...

Ей така, за да натрият носа на стария враг, който освен всичко има наглостта да им праща хора с обидни предложения за по 30 долара на минута.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията